.

Da je zdrava hrana ukusna, svi ljudi na svijetu bili bi mršavi.

srijeda, 11. travnja 2018.

Komentari zdravoždera, komentari zdravožderima


Odavno sam odustala od toga da shvatim zdravoždere. No jedno mi nikako nije jasno...

Da krenem ispočetka… gledam na jednoj web stranici one sve lijepe fine recepte za ukusnu, finu hranu kakvu volim: masnu, tešku, kaloričnu, isključivo od bijelog brašna i bijelog šećera itd. Prije, dok me liječnici nicu počeli „liječiti“(???) zdravom hranom, tj. dok sam uživala u hrani kakvu volim, dok sam pisala blog na tu temu itd. primala sam na mail razne newslettere s receptima kakve volim. Ali, otkad me liječnici izgladnjuju, neke od tih newslettera sam odjavila, boli me gledati recepte za svu tu hranu koju volim i želim jesti, a ne smijem. Neke newslettere nisam odjavila, pa povremeno škicnem fine receptiće za hranu kakvu bih željela jesti. E da, jedna web stranica s receptima šalje kojekakve newslettere, tj. s obzirom na to kakvu vrstu hrane i recepata želite, možete kliknuti na koliko god opcija  hoćete: ja sam  prije koju godinu bila poklikala sve opcije osim jedne: Zdrava prehrana (mene to nikad nije zanimalo i nisam htjela taj newsletter). Otkad me liječnici izgladnjuju zdravom hranom, odjavila sam sve newslettere s te web stranice koji su mi se sviđali i prijavila sam se za ovaj sa zdravom hranom. Da, sad mi svaki tjedan stižu recepti za zdrave splačine (iskreno, priznajem da ne otvaram taj newsletter svaki tjedan, nekad ga obrišem čim stigne, bez čitanja; stvarno mi se gadi zdrava hrana).

No dobro, dakle, volim povremeno pogledati receptiće za hranu koju volim, a koja mi je zabranjena, iako mi je zapravo jeko teško jer ju ne smijem jesti. Na tim kojekakvim web stranicama i blogovima postoji opcija komentiranja, pa malo bacim pogled i na to. Ono što ja nikako ne mogu shvatiti je da neka zdravožderka ima potrebu pod taj recept za prefino, maaasno, kalorično tzv. nezdravo jelo napisati - kako ona radi svoju zdarvoždersku verziju toga. A jebo te glupu! Zar se ne možete držati svojih zdravožderskig blogova i kojekakvih zdravoždrskih web portala? Ti zdravožderi svoje pipce šire na sve strane!!! Koga briga kako ti radiš svoju zdravoždersku verziju??? Naravno, da onda neki poluzdravožder, prikriveni zdravožder ili wannabe zdravožder ili wannabe manekenka… pohvali taj komentar u kojem je napisana ta zdravožderska varijanta. Ali, za zdravožderske recepte postoje zdarvožderski blogovi i zdravožderski portali – zašto se onda vi zdravožderi ne družite tamo??? Kako bi bilo da ja na nekoj zdravožderskoj web stranici ispod recepta za zdravoždersko jelo u komentaru napišem kako bih ja od toga napravila varijantu kakva se meni sviđa: masna, kalorična, tzv. nezdrava, da npr. zamijenim med, steviju itd. bijelim kristal šećerom, ili integralno i raženo brašno isključivo bijelim pšeničnim brašnom? Kako bi se vama zdravožderima to svidjelo? Nikako. Primijetila sam već da zdravožderi nikako ne trpe na svojim blogovima komentare koji nisu u skladu sa zdravožderstvom. Ako netko zaista napiše komentar na zdravožderskom blogu u kojem ne veliča zdravoždersku ideologiju – komentar se briše istog trena kad ga bloger(ica) ugleda, pisala sam o tome

Nezdravožderi su puuuno tolerantniji: kad neka zdravožderka pod receptom za tzv. nezdravo jelo napiše svoj zdravožderski komenatr sa zdravožderskom varijantom recepta: komentar u većini slučajeva nije obrisan(!). Nezdravožderi toleriraju takve komentare zdravoždera pod geslom: pusti budalu da živi. Al zdravožderi, ajme – tako netolerantne osobe nisam srela! Oni odmah brišu sve komentare koji im se ne sviđaju, a ne facebooku te blokiraju da im ne možeš  više uopće ostaviti komentar.

Ja sam godinama pisala blogove s receptima za hranu kakvu volim: masnu, kaloričnu, prženu, krcatu praznim kalorijama, glutenom, tzv. eovima (EXXX, EYYY...)… kreeeeeeeeeemaste kolače s brdom bijelog šećera, bijelog brašna itd. Naravno da su kojekakvi zdravožderi imali potrebu ostavljati komentare pod receptima. Načitala sam se svega. Ali, ja nijedan takav komentar nisam obrisala!

Evo nekoliko primjera. 
Ja sam u receptima uvijek koristila prašak za pecivo; ja nemam problem s upotrebom toga. Nemaju ni svi zdravožderi problema  s tim, ali nađe se onih kojima to smeta, pa su mi u više navrata zdravožderi pisali da se njima moji recepti ne sviđaju jer kod mene u svaki biskvit ide prašak za pecivo. Ja nisam obrisala nijedan komentar nego sam lijepo objasnila da meni prašak za pecivo ne smeta, a oni neka potraže neki zdarvožderski blog gdje se prašak ne upotrebljava. 

Onda, često se tim zdravožderima nisu sviđali recepti jer ja upotrebljavam biljni šlag umjesto slatkog vrhnja. Kakvih kretenskih komentara o tome sam se načitala! Ali, nijedan komentar nisam obrisala. Ja sam napisala istinu u odgovor ne takav komentar: meni se  slatko vrhnje gadi i zaista volim okus biljnog šlaga i zato ga upotrebljavam.
Ista stvar je bila i s margarinom. Naime, meni se maslac gadi, zato upotrebljavam margarin. Onda su mi zdravožderi ostavljali one kretenske komentare da zar ja ne znam da se margarin za jednu molekulu razlikuje od plastike, zar želim jesti plastiku. Nisam obrisala ni te komentare. Ja sam napisala odgovor da ne volim maslac i upotrebljavam margarin i voljela sam citirati jedan primjer koji sam pročitala kod neke druge blogerice/autorice recepata koju su zdravožderi također maltretirali svojim komentarima. Kad su njoj pisali bi li jela plastiku i sl., ona im je odgovarala „ako mi je fin pojest ću  i đon od cipele“. Ima više varijanti te njezine izjave i meni se baš dopala. Imam dojam da zdravožderi nikako ne mogu razumjeti da ljude poput mene, koji uživaju u ukusnoj hrani, nije briga koliko je hrana, koju volimo, nezdrava. Mi jednostavno uživano u okusu jer ionako nećemo živjeti zauvijek (čak ni zdravožderi koji se kurče s tim kojekkavim divotama, krasotama i prednostima zdrave hrane – neće živjeti zauvijek).

Zatim, budući da sam skoro 18 godina (dok me liječnici nisu počeli liječiti zdravom dijetnom, svežderskom hranom) bila vegetarijanka na blogu nije bilo ni mesnih ni ribljih recepata, nego povrće, tjestenina, žitarice – ali pripremljeno na fin način: masno, kalorično, s pouuuuuuuuuuuuno maaaaaasnog sira i kiselog vrhnja (nikad nisam bila veganka!) itd. Proučavala sam ja tada tzv. zdrave vegetarijanske recepte, ali meni se to nije sviđalo. Imala sam i zbirke/ kuharice s  receptima za zdrava vegetarijanska jela. Ja sam sve te recepte preuredila po svom: dok sam ja završila s receptom jelo je imalo barem duplo više kalorija, nego u receptu u kuharici! Ja volim masnu i kaloričnu hranu! S tim receptima probleme nisu toliko imali zdravožderi, koliko svežderi kojima je falilo meso. U komentarima su pisali da im se recepti na mojem blogu ne sviđaju jer pripremam biljožderni napoj za svinje itd. Ni takve komentare nisam obrisala, nego sam napisala da ne jedem meso i zato su recepti takvi, a oni neka traže na drugim stranicama (ima sigurno dosta stranica s receptima za pripremu mesa).

Onda, bilo je onih kojima se moji recepti nisu sviđali jer upotrebljavam želatinu, preljev za torte i sl. Njima sam odgovarala isto kao i ovima prije. Nemam ništa protiv želatine, preljeva itd. i volim ih upotrebljavati.

Nadalje, bilo je onih kojima se recepti nisu sviđali jer upotrebljavam prašak za puding. Ni njihove komentare nisam obrisala, nego sam lijepo napisala da ja volim puding iz vrećice.

U cijeloj toj priči, meni nije bilo jasno zašto oni (svejedno jesu li zdravožderi, nezdravožderi, svežderi…) uporno pišu komentare i uopće čitaju moje recepte – ako je očito da ja ne pripremam hranu kakvu oni jedu? Tko ih sili da to čitaju? Zašto uporno  čitaju recepte i pišu kretenske komentare? 

Zato ni danas ne shvaćam zašto zdravožderi imaju potrebu pod tzv. nezdravim receptom koji im se ne sviđa pisati svoju zdravoždersku verziju? Čemu??? Zašto? Zbog čega? 
Kao što sam gore već napisala, vi zdravožderi družite se na svojim zdravožderskim stranicama, a nas ostale poštedite svojih zdravožderskih ideja. Ako nekog nezdravoždera zanimaju vaše zdarvožderske teorije – neka ih potraži na zdravožderskim stranicama (nije ih teško naći, ima ih more).

Spomenula sam maloprije da nikad nisam u komentaru, pod nekim zdravožderskim receptom, napisala kako bi izgledala moja tzv. nezdrava varijanta tog jela, jer nikad nisam vidjela smisao u pisanju toga. Zašto da to pišem? Ja ću napraviti jelo kakvo se meni sviđa i od sastojaka kakvi se meni sviđaju i nemam potrebu obavještavati druge o tome. Zato, fakat, zaista, ne razumijem zašto zdravožderi imaju potrebu pisati komentar i obavještavati druge o svojim zdravožderskim preinakama, tj. varijantama recepta. Ma zašto to pišu???

Točno je da ja jesam imala običaj napisati da mi se zdravožderski recept ne sviđa i da mi se sastojci (tj. cijela zdrava prehrana) ne sviđaju. To sam pisala jer sam bila navikla da meni zdravožderi godinama na mojim blogovima pišu takve komentare u kojima navode što oni ne vole itd. No, naučila sam se pameti. Zapravo, hvala zdarvožderima što su me naučili pameti: oni, takvi netolerantni kakvi jesu, marljivo su brisali moje komentare, pa se više ne trudim uopće pisati komentar, a kamo li da bih došla na ideju da natipkam svoju finu tzv. nezdravu varijantu recepta. Šteta truda kad će komentar ionako biti obrisan.

Trebala sam ja brisati komentare koje su meni glupačice-zdarvožderke ostavljale na blogovima. Na znam zašto to nisam napravila. Meni je bilo normalno da ljudi u komentaru mogu napisati što hoće, čak i kad se ne slažu sa mnom. 
Ne razumijem zašto zdravožderi tako panično brišu komentare koji im se ne sviđaju. A s druge strane, u komentaru, pod tzv. nezdravim receptom odmah nadrobe što im se ne sviđa i kako bi izgledala njihova tzv. zdrava/zdravija varijanta tog recepta. Očekuju li zdravožderi da će takvi njihovi komentari biti obrisani? Ili smatraju da imaju pravo glasa pa njihov komentar nikako ne smije biti obrisan (iako oni na svojim zdravožderskim stranicama i blogovima marljivo brišu komentare koji im se ne sviđaju). 
Zaista ne razumijem te ljude. 

Ja ni na ovom blogu ne brišem komentare. Ima pod nekim postovima kojekakvih komentara, ja sam ih sve ostavila pa koga zanima, neka čita.


Sad će se neki praviti pametni i reći da tvrdim "da su zdravožderi netolerantne osobe, a zapravo sam ja netolerantna jer zdravožderske ideje smatram glupima". Zaista je točno da je meni pun kufer tih zdravožderskih kretenarija, ali ja sam toliko tolerantna da nikada niti jedan kretenski zdravožderski komentar obrisala nisam!!!



Slika preuzeta s interneta. 


Broj komentara: 5:

  1. Kazes, drze te na dijeti od 1300 kcal? Ja sam na 1100 kcal. I jedem sto god pozelim. S tom razlikom sto ja imam tu srecu da osim nezdrave,volim i zdravu hranu. Ono, totalni svezder.
    Tako da ubacim tu i tamo i kolace i burek i sranja iz Mlinara i moj ljubljeni cips koji ima preko 500 kcal na 100 g,hebo sliku svoju! Imam app koja broji kalorije. Ispocetka treba malo vise truda dok skupis sve podatke koji ti trebaju i izracunas priblizne kcal nekih kuhanih jela. Ali kad je zderonji bilo tesko ista kad je hrana u pitanju!? Najjaca mi je ova panika oko glutena. Pecivo ce nas ubiti! Pasmater, pa nismo SVI intolerantni! Ok, margarin je smece i ne jedem ga. Ali zato uredno tamanim surimi koji su gotovo stopostotna umjetna tvorevina (meso raka my ass). Svinjska mast je zdravija od suncokretovog ulja. I med i secer imaju jednaku kalorijsku vrijednost. Ma treba jesti sve, ali umjereno. A to "umjereno" je nekima od nas problem. Hrana sluzi da prezivimo, to je tocno. Ali u zivotu treba i uzivati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam shvatila kako to kod tebe funkcionira. Npr. pojedeš 1 listić čipsa ili 1 griz kolača i tebi je to dosta i onda izračunaš koliko još smiješ pojesti tzv. zdrave hrane da budeš na maksimalno 1100 kalorija? Ili kako? Pojedeš cijeli paket čipsa ili cijeli kolač pa onda izračunaš što još smiješ pojesti tzv. zdrave hrane do 1100 kalorija? Meni nije dosta 1 paketić čipsa, a niti jedan kolač, a kamo li jedan listić čipsa ili jedan griz kolača.
      Pisala sam više puta o tome, ja svaki tjedan imam barem 1 dan kad jedem sve ono što mi je zabranjeno; taj dan pojedem oko 5000 kalorija. Ali ostalih 6 dana jedem ta odurna , prokleta, gadna, usrana zdrava sranja. Nije mi jasno, ako se držiš tih 1100 kalorija, kako je to tebi dovoljno??? Meni nije dovoljno, ja cijele dane pizdim i gladna sam! Probala sam mjesec dana povećati količine hrane, nisam brojila kalorije, ali jela sam sve to zdravo što ne volim u većim količinama da bih bila sita, npr. umjesto pola šnite kruha, pojela sam cijelu šnitu, umjesto pola banane pojela sam 3 itd. – u mjesec dana dobila sam 2 kile. Ja već 2 godine gladujem na tome i fascinantna mi je ona floskula „kad mršaviš smanji ti se želudac i onda ti nije potrebno toliko hrane“. Moš mislit. Moj želudac nije dobio obavijest o tome. Ja sam smršavila 40ak kila, ali bez problema i sad pojedem cijelu veliku pizzu i niti mi je zlo, niti mi je muka, niti mi se bljuje, niti mi se spava (i što ja znam kakve sve nuspojave zdravožderi navode da im se dešavaju kad oni jedu nezdravu hranu). Prošle godine uzela sam si 2 mjeseca godišnjeg odmora od dijete i jela sam isključivo i jedino nezdravu hranu, to je bilo savršeno. Gledam po internetu hrpetine blogova i stranica s taaako ukusnim receptima, a ja jedem ova zdrava sranja. A kad malo razmislim, pa milijarde ljudi uživaju u tzv. nezdravoj hrani, a njih liječnici ne izgladnjuju zdravom prehranom. Zašto? E pa oni su pobrali dobre gene. A jebiga, pa nisam si ja sama birala gene! Gledam kolegice na poslu kako one žderu svaki dan! A kako su mršave!!! Ma koja dijeta, kad su one na dijeti, ak svaki dan tako žderu??? Teretanu iznutra vidjele nisu: nisu one utegnute, imaju škembe, imaju i strije i celulit i visi im koža pod pazuhima, al one su jednostavno mršave. A ja nek se patim na 1300 kalorija. Ovo tvoje s 1100 kalorija neću komentirati; al zanima me, jesu li tebe liječnici stavili na to ili sama došla na ideju da budeš na tome?

      Izbriši
    2. Ne, ne....kakvi lijecnici? Kad je neki Ovan slusao ikoga osim sebe?! Na deklaracijama pisu kalorijske vrijednosti. Pokusavam se dobrovoljno rijesiti ovisnosti o cipsu. Nije fer da to govno ima ABNORMALNO puno kalorija, a tako je jebeno fino.....Sve ostale "nezdrave" divote imaju puno manje kcal. Kako to kod mene funkcionira....Nije uvijek 1100 kcal. Ne radim ja to fanaticki. 1100 je odlicno za mrsavljenje, ali pojedem nekad i vise. Nastojim da ne predjem 1300, 1400 kcal. Planiram si obroke koliko god mogu. Ali desi se sto puta da odem na posao bez marende pa onda kupim nesto u Mlinaru (u ovom trenutku pet nutricionista je umrlo na sam spomen Mlinara). Ali ja vec znam koliko ima kalorija npr mali motani sa sirom. Pa onda kalkuliram. Aha, prozdrla sam sad 350 kcal, imam jos 750 fore okvirno. Ali pazi....nas,je zajeb sto ne kuzimo da sasvim normalno mozemo funkcionirati i ako ne pojedemo 2000 kcal po obroku. Dugo mi je trebalo da smanjim porcije. To je najteze. Ali svaki put sam skuzila 20 min nakon obroka da mi je zapravo bilo sasvim dovoljno! Moj je hendikep sto ne znam polako i normalno jesti, nego gutam kao pelikan. Zderem, zderem, i onda mi odjednom pozli od zderanja. Mozak uopce ne stigne poslati poruku: sita si. Ima dana kada puknem i izgubim kompas, priznajem. Jebena je to borba kako god okrenes. Ali poanta je u tome da mi hrana mora biti FINA! Ono sto ne volim ne mogu jesti.

      Izbriši
    3. Ni ja ne mogu jesti ono što ne volim, ali me nitko ne pita kako se osjećam skoro svaki dan jedući govna koja mi se gade (nisam nikad probala govno, ali pretpostavljam da ima sličan okus kao zdrave namirnice). Na ovo da si se sama stavila na tu dijetu uopće ne znam što bih rekla.

      Izbriši