Odmah na početku da raščistimo nešto: ja sam
pisala food-blogove i zaosta sam to voljela i uživala sam u tome, ali moji blogovi nikad nisu bili
popularni. Kriteriji za popularnost bloga su: broj posjeta, broj sljedbenika
itd. Moji blogovi imali su malo posjeta i sljedbenika. Ako se pitate kako sam
došla na ideju da napišem tekst o pisanju popularnog bloga, ako moj nije bio
popularan: vrlo jednostavno, imala sam prilike proučavati zašto moji blogovi
nisu bili popularni.
Dakle, što vam treba za popularan food-blog?
1. NOVAC
Treba vam hrpa para da biste imali popularan blog. Svejedno je li to blog o slasticama, jel bezglutenski, jel rawski, jel
veganski… Svima je zajedničko da vam treba hrpetina love. Ta lova vam treba za
kojekakve stvari koji ću nabrojati u tekstu.
2. MODERNA KUHINJA I SUVREMENA TEHNOLOGIJA
Treba vam kuhinja koja je rađena po modi (a ne
neka stara 50 godina, poput moje – vraćam se na prvu točka: ja sam siromašna
nemam novaca da preuređujem kuhinju).
U toj kuhinji trebate imati prostora, trebate
mjesta za fotoaparate, kamere, stalke… i sve što vam treba za pisanje bloga. Morate
urediti kuhinju tako da imate veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeliku radnu površinu iza koje
stojite i gledate u kameru. Po mogućnosti, ako imate novaca, trebate negdje u
kuhinji na zidu, ali da cijelo vrijeme bude u kadru, dok budete snimali
pripremu jela – imati natpis s nazivom bloga, a po mogućnosti i web adresu. Ja
sam siromašna, nemam uvjete za to: mala, mračna, derutna kuhinja, nemam kamo
postaviti kameru da bih mogla snimiti korake pripreme jela (imam radnu površinu
od jednog metra i iza nje je zid, kamo da stavim kameru, sebi iza leđa?), a ionako nemam niti stalak niti kameru (ona na jeftinom fotoaparatu i mobitelu je sranje). Kad stojim pred tom radnom površinom od jednog metra, lampa je na stropu iza mene, tako da ja sama bacam sjenu na tu jedinu radnu površinu koju imam u kuhinji, naravno, slabo se vidi što radim (probala sam ja snimiti izradu nekog jela, ali to sve što režem, miješam itd. je u sjeni i loše izgleda). Jednostavno nemam novaca za blogersku kuhinju.
Znam da sam ja retardirana i glupa, ali meni je fascinantno da uz bogatašku food-blogersku, modernu kuhinji još trebate i rešo (prijenosno kuhalo). Popularne food blogerice to masovno kupuju i onda naslikavaju kad kuhaju nešto za blog na tome. Seljača poput mene koja nema novaca, kuhala bi hranu na štednjaku, ali to si izbijte iz glave, ako hoćete imati popularan blog - sve što kuhate za blog, morate kuhati na rešou. Ako nećete, onda bolje odustanite od bloganja.
Sljedeće na
popisu stvari koje trebate kupiti je: suđe. Ja sam na početku mislila (misliti
je drek znati) da će mi biti dovoljno (jeftino) suđe koje imam, tj. koje
svakodnevno upotrebljavam, ali, druge blogerice su non stop kupovale kojekakvo
suđe pa onda nisam mogla biti konkurentna fotografirajući svu hranu u istom
suđu. Pa sam i ja počela ulagati u suđe. Što se tanjura, tanjurića, pladnjeva i
zdjelica tiče, kupovala sam po 1 komad. Gdje god se moglo kupiti nešto po 1
komad – kupila sam! Naravno, ja sam kupovala jeftine tanjure, pladnjeve itd. ali
i to se skupi, 5 kn ovaj, 7 kn onaj… Imam oko 15 što plitkih, što dubokih, što
desertnih tanjura. Zdjelica imam oko 5. Kojekakvih pladnjeva imam 15ak.
Postalo
mi je blesavo kupovati te tanjure po 1 komad samo radi naslikavanja
pripremljene hrane. Zato sam počela fotografirati pripremljenu hranu u metalnim,
keramičkim i staklenim pekačima ili loncima (tj. u onome u čemu sam hranu
pripremila). No, opet se pojavio isti problem: nisam konkurentna ako sve
naslikavam u istom suđu. Osim toga, kad radim neku hranu za po doma, nema veze
ako je posuda za pečenje i prevelika; ali kad radim recepte za blog, onda
blesavo izgleda ako je hrana u nekom preogromnom pekaču (nije estetski!). Onda sam počela kupovati pekače kojekakvih
veličina. Imam 5 vatrostalnih (neki s poklopcem neki bez), 11 keramičkih i
preko 15 metalnih pekača. Ta verzija s kupovanjem pekača je skuplja od ove s
tanjurima po 1 komad. Ali, nekako mi se to činilo isplativije jer sam mislila da ću u tome pripremati hranu neovisno o blogu (misliti je drek znati!), dok su mi ovi tanjuri, zdjelice i pladnjevi po 1 komad za
fotografiranje hrane počeli zauzimati puno prostora, a služili su jedino za
fotografiranje hrane za blog.
Nakon što sam
prestala pisati blog, tanjure i zdjelice ne upotrebljavam uopće, a pekače jako
rijetko. Koristim 2-3 pekača, a ovi ostali skupljaju prašinu, najviše mi idu na
živce oni keramički za 1 porciju. Da, i takve sam kupovala radi bloga! Naravno
da sam kupila samo po 1 komad takvog pekača za 1 porciju jer je meni bilo
preskupo kupiti ih više. Naravno, većina recepata je za 4 porcije, pa kad sam
pripremila hranu za fotografiranje, u tom 1 pekaču napravila sam tu 1 porciju
za fotku, a ove ostale 3 porcije hrane pripremala sam jednostavno sve zajedno u
nekom većem pekaču. Na taj način siromašni poput mene pišu food blog.
A nemojte da
počnem o silikonskim kalupima! Jedno vrijeme bilo je jako popularno doma
proizvoditi čokoladne praline. Hrpetina blogerica je to radila, pa sam morala
i ja jer sam htjela biti konkurentna. Naravno, morala sam nakupovati silikonske
kalupe za to. Napravila sam 3-4 recepta za praline za blog – i to je bilo prvi
i zadnji put da sam radila te praline. Imam valjda 8 tih kalupa, neki nisu nijednom upotrijebljeni, nije mi se dalo više
bakčati se s tim pralinama (mene pralinarstvo ne zanima, ja volim peći i jesti kolače!). Kalupi stoje preko 12 godina, nikad više ih nisam
upotrijebila. A očito ni neću. Nemam samo te silikonske kalupe za praline,
prema mišljenju većine razvikanih blogerica s kojima sam htjela biti
konkurentna, za uspješan blog potrebno je pokupovati i kalupe za muffine,
kuglofe, općenito, za kojekakve kolače… Tko se usudi za blog raditi sve muffine ili kuglofe u jednom te istom kalupu??? Mislim, može se, ali onda nemate šanse biti konkurentni. Za kuglofe imam barem 8
kalupa, za muffine 10ak, i još 6 za kojekakve kolače. I sad to sve skuplja
prašinu kad ne smijem ništa jesti.
Koji kurac da sad
radim s tim suđem?
No, dobro, idemo dalje, očito je da sam nakupovala kojekakva sranja zbog bloga, ali ima i stvari koje nisam htjela kupovati, pa moj blog nije bio popularan. Ono u što sam ja odmah u startu odbila ulagati su: kojekakve krpe, krpice, platneni ubrusi, stolnjaci, nadstolnjaci,
podlošci, tabletići, svijećnjaci, vaze, čajnici, čaše, košare/košarice, ukrasi,
figurice, fensi beštek,… Blogerice to masovno koriste za aranžiranje
fotografija, ali ja sam tu još na početku podvukla crtu. Ja fakat nemam novaca za to.
A iskreno, nemam ni živaca to naslagivati i aranžirati po stolu i onda to fotografirati i onda opet to sve pospremati. Uvijek me
zanimalo, kad te blogerice to tako izaranžiraju i fotografiraju za blog, jel
onda daju članovima obitelji da jedu za tim tako ukrašenim stolom, s tim svim (nad)stolnjacima iz tog fensi suđa ili to sve pospreme i serviraju ukućanima hranu u nekom svakodnevnom (neblogerskom)
suđu? Moja obitelj bi mi sigurno pokapala i zaflekala te fotografsko-blogerske stolnjake,
nadstolnjake, ubruse itd. i to bih onda morala još i prati! Baš me fakat zanima jel daju blogerice svojim
ukućanima da jedu na tim fotografsko-blogerskim rekvizitima pa onda to peruckaju, peglaju,... il sve panično
pospreme čim obave fotografiranje hrane?
Naravno, treba vam još i fotoaparat, kamera, stalci,
objektivi, rasvjeta/reflektori, kompjuter… O svemu tome ne znam ništa, a i nemam
novaca za to. Ja sam imala samo jeftini fotoaparat za koju sam štedjela godinu
dana (koštao je tisuću kuna) i kompjuter star 10ak godina. Nemam fensi
fotoaparat s objektivima, stalcima itd. – vraćam se opet na prvu točku: treba
vam puno novaca za popularan blog.
Iz nekog razloga fotografiranje je jako važno.
Nemojte mene pitati zašto je to važno jer ja to ne razumijem. Jedna blogerica s
ovih prostora napravila je nekakav voćni kolač. Kolač se sastoji od nekakvog tijesta
(prhkog?; ne sjećam se od čega, a nisam sad išla tražiti taj recept) i voća. I
to je to, nema nikakve kreme, nije ničime ukrašen, nema šlaga, samo tijesto i jedna
vrsta voća. A slika, ajmeeeeeeeeeeeeeee, koliko slika tog kolača je bilo uz recept!!!
Sigurno 30ak! I to samo slike gotovog kolača, nije bilo slika postupka izrade! Pečeni,
cijeli kolač fotografirala je iz svih mogućih uglova, ćoškova i kutova. Onda ga
je narezala pa ga je opet fotografirala iz svih mogućih uglova, ćoškova i kutova.
Pa ja onda šnite kolača fotografirala iz svih mogućih uglova, ćoškova i kutova.
Onda je žlicom zagrabila komadić, tj. dio kolača, pa je onda to naslikavala iz svih mogućih
uglova, ćoškova i kutova. Onda je naslikavala to sve da bude „mutno“. Nemam
pojma koji je stručni izraz za to, ja se u fotografiju ne razumijem: meni to
jednostavno izgleda kao da je mutno, zamagljeno… ne znam kako da to opišem, kao da se fotoaparat zatresao ili tako nešto.
Ali, to očito nisu neuspjele fotografije, nego su iz nekog razloga, namjerno zamagljene.
Recept je, sam po sebi kratak, par sastojaka za to tijesto i ta jedna vrsta voća,
priprema nije komplicirana, ali sliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiika, ajme,
koliko je taj recept imao slika! Ja, glupa, kao što očito jesam, jednostavno sam
pitala blogericu zašto ima tako puno slika u tom receptu. Pa naravno da su me njezini
fanovi popljuvali: da je to baš super što ima slika kolača „iz svih uglova,
kuteva i ćoškova…“, ako meni to smeta, neka ne gledam. I sama blogerica se oglasila da je to njoj samoj baaaaaaaaaaaaaaaaaaaš
suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper pa zato to tako radi.
A jebo mene glupu. Ja stvarno ne razumijem
zašto treba toliko slika biti u tom receptu (ok, da se radi o slikama koraka pripreme, ali toga
ovdje uopće nije bilo!). Ja sam na blogu imala recepata gdje su bile 2-3-5… slika, ali bilo je
i recepata gdje je bila samo 1(!) slika gotovog kolača ili jela. Nije čudo da
moj blog nije bio popularan. Dakle, ako hoćete popularan blog, recepti nisu toliko bitni, jednostavno natrpavajte slike pripremljenog jela.
Nadalje, vezano uz to fotografiranje, ako neki
blogeri „otkriju neku toplu vodu“ i vi to morate početi primjenjivati, ako
hoćete imati popularan blog. Meni je nenormalno bilo: „slaganje i vezanje keksa“.
Vidjela sam to na stranim portalima i blogovima, a onda je to, naravno, došle na
blogove na ovim prostorima: naslažete pečene uglavnom četvrtaste ili okrugle
kekse (može i krekere) jedan na drugi i onda to zavežete nekakvo ukrasnom
vrpcom i na vrhu napravite mašnu. Ajme, koji je meni to kretenizam! I onda to
tako naslagano i zavezano iz nekog razloga, treba naslikavati, naravno, opet iz svih
mogućih uglova, ćoškova i kutova. Meni ti tako naslagani keksi, tako blesavo
izgledaju da ja to opisati ne znam. Tko normalan tako slaže i veže kekse???
Normalan nitko, ali imate hrpu i domaćih i stranih blogera koji to rade. Naravno
da ja nisam imala niti jedan recept s tako naslaganim i vezanim keksima. Jel to
vezanje keksa ima veze s BDSM (ono: bondage, sado mazo itd.)? Meni je to jednostavno bilo glupo, moji keksi su bili
očito jednostavno seljački posloženi na tanjure, tacne; nije čudo da moj blog
nije bio popularan.
Još nešto što je važno i to samo zbog
fotografiranja je: rezanje kolača i torti. Blogeri/ce jaaaaaaaaaaaaaaaako pate za tim. Ima
ih nekoliko koje na svojim blogovima (ili youtube kanalima) objašnjavaju(!) kako narezati(!) kolač. Doslovno
objavljuju fotografije i video snimke(!) rezanja kolača. Pa imaju u tekstu upute poput „ne smije
se rezati u isprekidanim potezima, nego treba u jednom potezu nožem…“. Ne znam zašto je način rezanja kolača važan. Nećete
me uvjeriti da rezanje kolača utječe na okus kolača, dakle to je važno samo
zbog fotografiranja. Iz nekog razloga svi komadi kolača moraju biti iste
veličine. Ne znam zašto, zapravo, ne znam tko je to izmislio. Zašto bi svi
komadi/šnite/kocke… kolača morali biti iste veličine? Moji kolači nisu svi ni istog
oblika, a kamo li iste veličine. Jednostavno mi to nikad nije bilo važno.
Neke blogerice pišu da režu kolače i torte ovakvim ili onakvim noževima, neke čak pišu da režu
skalpelima(!)… neke upotrebljavaju ravnala prilikom rezanja(!), ajme. Nikako neće škoditi, ako se pohvalite kako
skupe stvarčice za rezanje imate; jedna blogerica se hvalila kako je njoj super
što ima rezač/označivač tijesta s nekoliko kotačića. To sranje košta i po 300,
500 ili čak 800 i više kuna; ovisno o tome koliko kotačića ima, od kojeg je materijala, tko je proizvođač
i sl. Meni je to fakat skupo. S tim ne možeš ništa, osim označiti kolač kako ćeš ga
rezati. Ali neki stvarno za to pljunu stotine kuna! A meni uopće nije jasno zašto
svi kolači moraju biti narezani na istu veličinu. Jebo mene glupu, očito da
moj blog nije bio popularan: moji kolači bili su različitih oblika, različite
veličine, čupavo narezani i sl. Ja i dalje ne shvaćam zašto je to uopće važno. Valjda
ti bogataški food-blogeri koji pišu o tom rezanju kolača nemaju drugih problema
u životu pa razmišljaju o tome kako su kolači narezani. Kao što sam već rekla,
moja obitelj je siromašna. Mi smo bili sretni što uopće imamo kolače, nismo
razmišljali o tome jesu li sve šnite iste veličine ni kojeg su oblika.
Jako vam je važna rasvjeta za fotografiranje.
Ako to nemate, morate kupiti odgovarajuću kuću ili stan ili barem adaptirati
postojeću kuću ili stan kako biste imali ogroooooooooooooomne prozore i
puuuuuuuuuuuuuuuuuuno svijetla. Uz to vam još svakako trebaju i kojekakvi reflektori. Jedna blogerica s ovih prostora se čak pohvalila da je kupila nešto što ona zove difuzor. Kao što sam rekla, ja se u to ne razumijem, ja blage veze nemam što je to niti što se s tim radi, probala sam guglati difuzor, meni izbacuje nekakve ovlaživače/osvježivače zraka. Blogerica nije mislila na to, ona ima nekakav, ne znam kako bih to opisala, to je ko nekakva ploča, valjda 1 metar(?) promjera (nije okrugla nego nekakva nepravilna), nemam pojma od čega je i to se onda nekamo nastavi (nemam blage veze kamo) oko onoga što se fotografira. Ima na nekim food-blogovima savjeta kako da kod kuće napravite fotografsku rasvjetu; blogerice razvlače
nekakve krpe, gaze, papire za pečenje... preko
skuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuupih bijelih žarulja, tj. nekakvog
bijelog svijetla; meni je to jednostavno skupo. Za one koji nisu shvatili, idemo još jednom: za popularan blog
trebate imati i mjesta i vremena i novaca.
Osim toga, potrebna su vam i znanja za
korištenje svih tih uređaja i tehnologija i programa i aplikacija, ja to nemam i ne znam
ništa o tome (malo kasnije bit će više riječi o tome, ali poanta je u ovome: dok sam nezaposlena važno mi je naći posao, a onda kad nađem posao, onda ga stvarno(!) moram raditi - i nikad ne ostaje vremena za sve to što je potrebno za uspješan blog).
3. INFORMATIKA
Ja sam to nazvala informatika, a zapravo se
odnosi na kompjuterska znanja potrebna za uređenje bloga, programi za uređenje
fotografija... Puno pomaže, ako u obitelji imate informatičara koji sve to radi
umjesto vas (u mojem slučaju: niti se ja razumijem u to niti imam informatičara
u obitelji).
Ne zaboravite, svakako trebate imati video recepte
ne blogu. Za to vam treba odgovarajuća kuhinja, kamera... i sve ono što ja nemam.
Ako vam se ne sviđa mali broj posjeta,
klikova, lajkova… na vašem food-blogu, onda uz malo informatičkog znanja možete
napuhati te brojeve pa će ispasti npr. da imate milijardu klikova u minuti i
slovit ćete kao najpopularniji food-bloger.
Postoje 2-3 hrvatska food-bloga na kojima
njihovi vlasnici tvrde da su baš ti food-blogovi najpopularniji; očito ta 2-3
bloga dijele prvo mjesto po posjećenosti (imaju potpuno isti broj klikova,
lajkova i sličnih pizdarija, jel da?).
4. VRIJEME I PRAVI(!) PRIORITETI
Za popularan blog trebate biti spremni posvetiti
mu sve svoje vrijeme. Naravno, super je
ako ste na porodiljnom ili nezaposleni. Ako ste na porodiljnom, pogotovo ako mate
više djece, onda vam je sjekira upala u med: dobivate kojekakve naknade,
doplatke, pomoći i slične pizdarije…; nije vam sila raditi, nego doma piskarate
blog. Nemojte se doma baviti djecom, uvalite ih babama, tetama, djedovima,
platite dadilju (pa uz te kojekakve naknade, pomoći i doplatke možete si to
priuštiti), ako idu u školu, upišite ih na kojekakve izborne predmete, izvannastavne aktivnosti... da se ne morate njima baviti doma, i vi se onda usredotočite samo na blog. Blog vam mora biti prva misao u
jutro i zadnja misao na večer.
Važno je i da non stop uz sebe imate mobitel i
da svako malo provirite na blog. Jednoj food-blogerici napisala sam iskreni
komentar, naravno, bilo mi je posve jasno da se to njoj neće sviđati. I čitam
ja malo druge komentare pod tim njezinim receptom, kad tamo, za par sekundi,
moj objavljeni komentar je nestao. Obrisala ga je! Pa kud prije? Obrisala ga je
koju minutu nakon što sam ga napisala i kliknula „objavi“. Svaka čast na
predanosti! Neki food-blogeri dežuraju uz svoj blog 24 sata dnevno. To su ove kojekakve nezaposlene ili na porodiljnom koju se djecu uvalile babama i dadiljama pa su život posvetile
blogu.
Nemojte me krivo shvatiti, da ja imam hrpetinu djece, da ne moram raditi i da dobivam kojekakve
pomoći i naknade i doplatke i ja bih uvalila djecu plaćenim dadiljama i uživala
u pisanju bloga i svako malo bih provirila na blog da vidim nove komentare.
Moj problem je bio što sam veći dio vremena
bila zaposlena (u radnom odnosu) pa nisam imala puno vremena za blog (a
zarađivala sam manje nego ovi na porodiljnom s tim kojekakvim naknadama,
doplatcima, pomoćima i sl.).
Ja sam zbog svog posla bila spriječena visiti
po blogu, nekad je prošlo i po nekoliko dana da uopće nisam gledala ni komentare
niti sam prismrdila blogu. To je samo još jedan razlog zašto moj blog nije bio
popularan.
Ako hoćete popularan blog, cijeli život morate
podrediti tom blogu. Morate stalno kuhati i peći nešto novo, bez obzira volite
li vi ili vaši ukućani to jesti. Ako ćete stalno kuhati istu hranu koju vaša
obitelj voli, nećete imati što stavljati na blog. Kad razmišljate što ćete
kuhati/peći, neka vam misao vodilja bude: ako taj recept već imam na blogu, ne
smijem to kuhati, moram pripremiti nešto drugo da imam što staviti na
blog.
Naravno, sami odredite koliko često ćete
objavljivati nove recepte: neki objavljuju više puta tjedno, a neki 1-2 puta
mjesečno.
Kod mene je to ovisilo o tome koliko sam
vremena imala.
Nadalje, moj blog nije bio popularan jer sam
imala pogrešne prioritete. Ima jedna jaaaaaaaaaaaaaaaaako razvikana hrvatska food-blogerica koja je u nekom članku, intervjuju(?) izjavila da je učila kuhati dok je bila nezaposlena i tada je popularizirala svoj blog.
A jebo mene glupu. Kad sam bila nezaposlena:
ja sam panično tražila posao. Putovala bih po 2 sata (živim na selendri) da predam molbu za posao i
onda bih se 2 sata vraćala kući. Kod kuće bih satima pretraživala oglase za bilokakav posao po kojekakvim web stranicama. Ja sam u to vrijeme dok sam po nekoliko
mjeseci bila nezaposlena, imala taj svoj food-blog, ali baš tih mjeseci dok sam bila
nezaposlena - najmanje sam se bavila kuhanjem i blogom (više sam kuhala i pekla
i objavljivala na blogu dok sam bila u radnom odnosu). Kad sam bila
nezaposlena, meni je prioritet bio naći posao, a ne imati popularan food-blog.
Očito sam pogrešno složila prioritete: spomenuta blogerica ima popularan
food-blog, a ja nemam.
To moje traženje posla, uključivalo je i načekivanje na kojekakvim razgovorima za posao. Posebno mi je u sjećanju ostao jedan primjer kad je na
stranicama HZZ-a bio objavljen natječaj u kojem je pisalo da svi
zainteresirani za posao trebaju doći tog i tog dana u toliko sati na razgovor. Razgovor
je bio u 10 sati. Ja sam došla tamo oko 9:40. Tamo je već bilo preko 30 ljudi.
Do 10 sati skupilo ih se još preko 30. I da, počeo je razgovor nešto poslije 10
sati. Ali taj tamo, koji je obavljao razgovore, ne znam koja mu je titula, imao
je i drugog posla. Imao je isplanirane
nekakve sastanke… (?): oko 11 sati izašao van i rekao da čekamo jer on ima
sastanak. Onda je nakon otprilike sat i pol opet počeo obavljati te razgovore
za posao. Pa je onda za nepunih sat vremena opet rekao da ima sastanak te da mi koji smo došli na
razgovor za posao „malo pričekamo“… Mislite da smo imali gdje sjediti dok smo čekali tamo u hodniku? Samo si vi i dalje to mislite; dobro, bilo je tamo par stolaca i klupa, ali 3/4 nas je stajalo! Ili smo čučali uza zid: doslovno sam se naslonila leđima na zid i čučala neko vrijeme, dok me koljena nisu počela boljeti... pa sam onda opet malo stajala, pa opet čučala... i drugi su si tako kratili vrijeme...
Sve u svemu, došla sam na red nešto prije
17 sati. Ili da kažem: već oko 17 sati; i to zato što se sigurno 10ak ljudi koji su bili ispred mene, pokupilo kući jer im je dosadilo to čekanje, nešto su
trkeljeli da to nije humano, da nas se ne može ostaviti da to tako načekivamo…
Meni je trebao posao, ja sam čekala dok sam došla na red. Bila sam nezaposlena, pa sam imala vremena čekati - a jebo mene glupu: trebala sam ići doma i kuhati za blog, a ne tražiti posao.
Dakle, putovala sam sat i pol do tog mjesta
gdje je bio razgovor za posao, čekala tamo oko 7 sati i opet putovala kući oko
sat i pol. Kad bih ja imala vremena za uspješan blog???
Spomenuta popularna i razvikana blogerica sigurno nije
načekivala 7 sati razgovor za posao, ona je doma učila kuhati i zato ima uspješan
blog. Nju je njezina obitelj uzdržavala i ona je mogla doma čučati nezaposlena
i pisati blog. A jebo mene glupu, zašto
sam ja tako uporno tražila posao? A joj, da, mene moja obitelj nije htjela/mogla uzdržavati dok ja piskaram po blogu, pa sam morala tražiti posao.
Naravno, ovaj posao za koji sam bila na
razgovoru: nisam ga dobila.
U redu, nisam svaki dan načekivala pola dana te razgovore. Kad nisam imala razgovor za posao, onda sam doma učila za testiranja iliti selekcijske postupke. Većina testiranja je usmena, ali ima i onih gdje je i pismeni i
usmeni i praktični dio. Na pismenom dijelu mate pitanja i kraj svakog je
izražen broj bodova, ko test u školi. Trebate ostvariti zadani postotak (npr.
70%) da bi mogli pristupiti usmenom dijelu testiranja. Pitanja u tim testovima
tiču se kojekakvih aktualnih zakona, pravilnika, odredbi, odluka, statuta… -
sve to trebam znati napamet! Nakon jednog testiranja, bila sam jako zbunjena ciljanim pitanjima koja se tiču te struke (koja su mi postavljali na tom usmenom dijelu). Zato sam nazvala prijateljicu s kojom sam studirala, koja se prije 10ak godina
utrpala na neodređeno u toj istoj struci, da mi pojasni, što sam trebala
odgovoriti na postavljena pitanja (odmah nakon testiranja, zapisala sam si
pitanja!). Njezin odgovor: Ne znam ti ja to na pamet, ja si to guglam kad mi
treba.
Dakle, ja, koja
idem na ta testiranja za posao, i to u 99% slučajeva za posao na određeno
(zamjena za porodiljni i sl.), moram znati na pamet kojekakve pravilnike i zakone da bih dobila posao. Kolegice/kolege koje su
studirale sa mnom i koje su se, svejedno, jel prije 5 ili 10 ili 15 ili 20
godina utrpale na radno mjesto na neodređeno – ne moraju to znati napamet. Ta kolegica je rekla, da oni dobiju na poslu obavijesti kad se ti zakoni, pravilnici…
mijenjaju i da bi zaposlenici "kao trebali" biti u toku s tim, ali nitko ih ne kontrolira ni ne provjerava, zato ona to ne uči na pamet, pogleda na internetu kad joj nešto konkretno treba.
A ja tratim(?) vrijeme učeći to sve, da uopće dobijem posao (na određeno). Umjesto toga mogla bih kuhati za blog, ko ova popularna blogerica. Ali, meni treba posao da bih imala od čega živjeti pa vrijeme provodim bubetajući zakone i pravilnike!
Hmmm, dok sam bila nezaposlena, „tratila“ sam vrijeme na traženje posla. S druge strane, dok sam bila u radnom odnosu, onda sam radila, pa opet nisam mogla visiti cijele dane po blogu. Jebiga.
No dobro, dok sam bila u radnom odnosu, daleko više sam se bavila blogom, tj. kuhanjem, pečenjem, fotografiranjem i
objavljivanjem recepata. Ali kao što rekoh, kad si u radnom odnosu, očekuje se da
radiš(?), barem se na mojim radnim mjestima
to iz nekog razloga očekivalo(?!). A očito se na nekim(?) radnim mjestima ne mora raditi, nego pijuckaš kavu i tipkaš po mobitelu. Ja ne smijem na poslu prčkati
po mobitelu u radno vrijeme kao što vidim da rade neki na svojim radnim mjestima. Popularnost bloga očito ovisi i o tome kakav posao imate.
Neovisno o tome imaju li kakav blog, najbolje mi
je kad sam negdje u kafiću, a konobari i konobarice prčkaju non stop po svojim mobitelima, ili
službenice na šalteru u pošti ili prodavačice u dućanu… ne znam za što njima
plaću daju. Ja na svom poslu ne smijem prčkati po mobitelu tijekom radnog vremena.
Dakle, ja uvijek imam pogrešne prioritete. Očito sve radim pogrešno. Ne znam zašto je meni bilo toliko važno naći posao,
drugima posao očito ne treba. Meni je to vrijeme dok sam bila nezaposlena zaista bilo stresno, bojala sam se budućnosti, nisam uopće imala volje isprobavati recepte, ja sam stvarno željela naći posao. Da, točno je da sam više željela naći posao, nego što sam željela imati uspješan blog - jer bez posla ja nemam od čega živjeti! Sad ispada da ja nisam imala popularan blog jer sam bila opsjednuta time od čega ću živjeti, kako ću platiti račune itd. Očito te kojekakve popularne blogerice ne moraju brinuti o takvim sitnicama - zato one imaju popularne blogove. A što da ja sad kažem na to? Da se ispričam što sam bila zauzeta pukim preživljavanjem, pa nisam svu svoju energije i vrijeme usmjerila na blog?
Vezano uz ovo spomenuto "vrijeme", trebate se znati snaći (zatrudnjeti, pokupiti se na
porodiljni…), tj. stvoriti si vrijeme za bavljenje blogom. Meni je uvijek bio problem oko blagdana, tj. oko Božića i Uskrsa
- ja sam kolače pekla doslovno par dana prije blagdana. Ako sam bila u radnom odnosu, nerijetko sam tek na Badnjak ili na Veliki Četvrtak počela(!) peći kolače –
pekla sam veći dio noći i napravila sam i po 10 vrsta kolača. Pa naravno da onda na mojem blogu niste mogli naći prigodne recepte nekoliko tjedana prije blagdana.
Kad sam tih tjedana ili mjeseci prije kojekakvih blagdana bila u radnom odnosu, morala sam raditi, nisam mogla doma peći kolače i baviti se blogom. A kad se sjetim onih nekih razvikanih food blogerica! Ajme.
One su s pripremama za npr. Božić počele u studenom, tj. već u studenom (a
neke i ranije!) počele su objavljivati recepte za kojekakve suhe kolače i kekse, te savjete za ukrašavanje božićnim motivima… Ili su i po 2 mjeseca prije Uskrsa počele s isprobavanjem i objavljivanjem različitih načina za izradu/bojanje pisanica...
Ajme. Ja sam uvijek blenula u čudu na to. Mora da je lijepo kad ne
moraš raditi, kad si na porodiljnom, imaš djecu, ali ne moraš se
baviti njima, nego utrpaš to babama i dedama, a ti isprobavaš recepte, tj. pečeš
kolače za blog.
Slična stvar bila je i s ovim nekim danas “popularnim”
danima, tipa Valentinovo, maškare, noć vještica… Kojekakve food blogerice s ovih prostora su barem
mjesec dana ranije počele isprobavati i objavljivati recepte za takve prigode. Ja se moram pokriti ušima. Priznajem: ja za te kojekakve danas “popularne” prigode uopće nisam
objavljivala recepte jer nisam imala kad pripremati kolače i jela. Svojim ukućanima sam npr. za maškare kupila krafne u pekari, a za noć vještica nisam se čak potrudila ni nešto kupiti jer u mojoj obitelji se to nije nikako obilježavalo (trebala sam se potruditi barem za potrebe bloga slaviti noć vještica!). Ne znam što da kažem, evo, mogu se jedino
ispričavati što nisam bila na porodiljnom pa se zato nisam imala vremena baviti
blogom (da sam bila na porodiljnom, onda bih djecu utrpala babama i dedama, a ja
bih premala hranu za blog).
Jednom jesam ispekla doma krafne na taj dan kad su bile maškare
i taj dana objavila sam taj recept na blogu. Druge blogerice su mjesec dana ranije objavile
recept, zapravo ne jedan recept, nego nekoliko recepata za krafne, kojekakve varijacije na temu - i tako svake godine! U mojem slučaju: sljedeće godine,
ako i jesam radila krafne, radila sam ih po tom istom receptu ko i prethodne godine, nisam
isprobavala druge recepte, ili kako rekoh – kupila sam krafne u pekari jer, budući da nisam na porodiljnom, nisam uopće imala vremena raditi ih.
Naravno, sve to povezano je (kao i uvijek u životu) s
financijama. Spomenula sam da živim na selendri, i da imamo kokoši koje nesu
jaja. Ali, otkad pamtim, većina jaja bila
je za prodaju. Ne znam, zar ljudi stvarno misle, da ako imaš kokoši, onda imaš
neograničenu(?) količinu jaja na raspolaganju? Moš mislit. Uvijek smo imali barem
30 kokoši. Količina jaja, naravno, ovisi o godišnjem dobu, starosti kokoši,
prehrani kokoši, itd. Imam dojam da neki misle da mi koji imamo kokoši, svaki
dan kuhamo/pečemo jaja, radimo kolače… Ok, možda kod nekoga stvarno to tako
jest, nemam pojma. U mojoj obitelji to nije bilo tako. Kao što sam već rekla,
jaja su su bila za prodaju i često doma nije bilo nijednog jedinog jajeta. Najozbiljnije.
Moja obitelj prodavala je jaja. Za Božić ili Uskrs ili slavlja, birala sam
recepte u koje ide što manje jaja jer sam znala da su jaja koja imamo doma, za
prodaju, a ne da bih ja radila kolače. Radila sam biskvite od 3 jaja ili pekla
kore za kolače kao za Mađaricu u koje idu 1-2 jaja ili kore iz nekakvog maminog
recepta u koje uopće ne idu jaja(!). Kreme sam radila od pudinga, šlaga itd.
Nisam kuhala kreme od jaja - jer, kako rekoh, moja obitelj prodavala je jaja!
Za Božić ili Uskrs imala sam maksimalno 10-15 jaja na raspolaganju i napravila sam 4-6 vrsta kolača (i još nekoliko bezjajnih vrsta kolača!) – to je jednostavno
bilo tako u mojoj obitelji! I moja mama je, dok sam bila dijete, radila kolače
u koje ide što manje jaja, jer su jaja bila za prodaju! Znam da će sad neki
reći da izmišljam i meljem gluposti jer je najnormalnija stvar da si (barem?)
za blagdane ostaviš jaja i ne prodaš ih. U mojoj obitelji to nije tako
funkcioniralo.
Daaaaaaaaaaaaaaa, znaaaaaaaaaaaaaaaam, neke blogerice su za jedan jedini kolač
potrošile puuuuno više od 10 jaja. Uvijek sam im zavidjela na tome. Ja si to nisam mogla priuštiti. Nemam puno iskustva s kuhanjem krema od jaja na pari, jer nisam imala jaja za to, većinom sam jaja potrošila na biskvit, pa su kreme morale biti bezjajne.
Jednom sam blenula u čudu kad je neka food blogerica objavila tekst u kojem se pohvalila
kako je eksperimentirala s nekakvim receptom za kolač te je u jednom danu(!) isprobala
različite odnose jaja-tekućine-masnoće-brašna… da bi dobila baš onu verziju tog
kolača koja je njoj najbolja. Pritom je u jednom(!) poslijepodnevu potrošila
preko 30 jaja isprobavajući recepte za taj jedan jedini kolač. Ajme, nisam mogla doći k sebi. Koliko ona novaca ima za ulaganje u blog! Ja zaista nikad u životu cijeli mjesec nisam potrošila
30 jaja! Ajme. Siromašni poput mene ne eksperimentiraju s takvim receptima jer nemamo na
raspolaganju jaja koliko bismo htjeli. Uvijek me zanimalo što je ona napravila s onim turama tog kolača koje joj se nisu svidjele? Pretpostavljam da je to pobacala u smeće, ima novaca, može si to priuštiti.
Vezano uz domaća jaja: pisanice sam najčešće radila na Uskrs oko 10-11 sati, kad su
kokoši snjele jaja. Radila sam onoliko pisanica, koliko jaja mi je bilo na
raspolaganju, nakon što se neka susjeda npr. u 10 sati u nedjelju, na Uskrs sjetila
da joj treba još jaja – pa je brže bolje došla k nama i pitala jel ima jaja –
na što joj je moja obitelj spremno prodala jaja; mene nitko nije ništa pitao. Radiš s onim što imaš. Ako je bilo 7 jaja, radila sam 7 pisanica, ako mi je ostalo 5 jaja, radila sam 5
pisanica, itd. Nisam tjednima ili mjesecima prije Uskrsa isprobavala različite
tehnike izrade/ukrašavanja i predstavljala ih na blogu, kako što to rade druge blogerice; jer moja obitelj
je, kao što sam rekla: prodavala jaja, sva. Više o tome možete pročitati ovdje.
Mojoj obitelji trebali su novci, pa su prodavali jaja. Nisu nikad
shvaćali zašto bih ja htjela isprobavati recepte ili zašto uopće pišem blog.
Nekoliko puta (manje od 10 puta tijekom 20ak godina, dakle, niti svake godine) bila sam kupila po 20 jaja u dućanu i radila sam kolače i torte u koje ide puno jaja (do 20 jaja po receptu), ali meni je to jednostavno preskupo. Nisam mogla to sve poplaćati, pa sam odustala.
5. BRISANJE KOMENTARA I BLOKIRANJE KORISNIKA
Ako vam se neki komentar ne sviđa, obavezno ga
obrišite i blokirajte osobe koje vam se ne sviđaju (to imate u postavkama na
blogu). Ova točka se očito nadovezuje na 4. točku (VRIJEME I PRAVI(!) PRIORITETI) jer trebate imati vremena za sve to, tj. odlučiti koliko vam je blog važan. Ugledajte se na razvikanu hrvatsku blogericu koju sam spomenula u točki 4., koja je moj komentar obrisala minutu nakon što sam ga objavila.
Neki vole isključiti opciju komentiranja na svom blogu, tako uopće ne moraju čitati tuđa
mišljenja (tzv. totalna cenzura). Ja sam na ovom koraku totalno kiksala. Naime, smatrala sam da nemam pravo sprečavati druge da iznose svoje mišljenje pa
nikad nijedan komentar nisam obrisala. Načitala sam se kojekakvih komentara:
ako se nekome nije sviđao neki recept, napisao je da je to napoj za svinje,
psovali se me, nazivali glupom… - ja sam sve(!) takve komentare ostavljala na
blogu. Iskreno, nisam imala ni vremena to brisati, očito sam imala pogrešne prioritete (tražila sam posao, a kad sam i bila u radnom odnosu, onda sam morala stvarno raditi(!) na poslu).
Ima i ljudi kojima smeta što neki food-bloger
kuha na neki način ili upotrebljava neku namirnicu pa onda popljuju tog blogera
u komentaru. Meni su najčešće prigovarali što upotrebljavam margarin i biljni
šlag. U svoju obranu mogu reći samo: ja sam siromašna, nemam novaca za maslac i
slatko vrhnje. Ajme, koliko sam negativnih komentara zbog toga dobila – ali, ja
ih nisam brisala.
I među razvikano-popularnim hrvatskim
food-blogerima ima onih koji upotrebljavaju margarin i biljni šlag. Baš sam namjerno proučavala njihove blogove i
takve recepte, neki čak imaju tzv. sponzorirane postove u kojima reklamiraju(!!!) npr. biljni šlag nekog proizvođača i sl. Ali, oni nemaju negativnih komentara pod takvim receptima. Kako je to
moguće? Mene se uvijek popljuvalo zbog toga na blogu. Onda sam ja jednoj
popularno-razvikanoj blogerici u komentaru postavila pitanje, zašto ona nema
nijedan negativan komentar ispod recepata u kojima upotrebljava margarin/biljni
šlag itd. Stvarno sam bila pristojna, samo sam postavila pitanje, nisam iznosila svoje mišljenje ili svoja iskustva.
I što je bilo?
Ako imate mozga, pogađate što je bilo:
obrisala je moj komentar i nije mi ništa odgovorila. Sigurno je i ona imala
negativnih komentara zbog upotrebe biljnog šlaga i margarina, ali ona je sve
takve komentare vrijedno brisala (pogotovo ako je taj blogerski post bio sponzoriran od nekog proizvođača biljnog šlaga ili margarina!).
Dakle, jedan od razloga što moj blog nije bio
popularan je i taj što nisam provodila cenzuru.
Ako se pitate kako negativni komentari o npr. biljnom šlagu utječu
na popularnost bloga, objasnit ću vam: ako netko, tko „baš i nije doma“ u
pečenju kolača naleti na recept koji je 20ak ljudi u komentarima popljuvalo
zbog upotrebe biljnog šlaga i margarina itd. – dotična osoba neće ga isprobavati. A
ako ista ta osoba na nekom drugom blogu naleti na recept u kojem se
upotrebljavaju biljni šlag i margarin – ali u komentarima nema nijednog
negativnog komentara (jer ih je blogerica obrisala!) – dotična osoba radije će
isprobati taj recept koji nema nijedan negativni komentar.
Zato: obavezno provodite cenzuru na blogu.
6. MLJACKANJE DRUGIM FOOD-BLOGOVIMA/BLOGERIMA
Ovo je opet usko povezano s točkom 4. (VRIJEME I PRAVI(!) PRIORITETI) jer
vam za to fakat treba vremena: potrudite se ostavljati super komentare drugim
food blogerima. Ovo „mljackajte“ znači da trebate nahvaliti recepte drugih
blogera čak i ako vam se recepti uopće ne sviđaju, ako uopće nemate želju
probati ih i ako tu hranu ne biste niti štapom taknuli (ako ste npr. vegetarijanac, nema veze,
raspizdite se od oduševljenja nad mesnim receptima). Ako ne znate kako biste
nahvalili hranu koja vam se ne sviđa, jednostavno mljackajte, doslovno napišite
„mljac“ u komentar (većina vlasnika bloga se raspizdi od sreće kad dobije
„mljac“ u komentaru).
Ja sam propustila mljackati pod receptima
drugih blogera, za to fakat treba imati i vremena.
7. RECEPTI KOJI VAM SE GADE
- jednostavno ih morate imati na blogu. Ako
hoćete imati popularan blog, nije bitno što se sviđa vama, nego što se sviđa
drugima. Svaka roba ima svog kupca, pa i ako se vama neko jelo nikako ne sviđa,
naći će se ljudi koje će se raspizditi od sreće kad vide recept za to jelo.
Kad smo kod recepata „koji se nekome gade“: u
mojem slučaju to su bili kolači od sira, ti kojekakvi (ne)pečeni cheesecakeovi
i te sve takve odurne sirne pizdarije. Najjednostavnije rečeno: meni se kolači od
sira skroz, potpuno i totalno i apsolutno gade. Ali, svi (čak i ja) znamo koliko su
ti sirni kolači danas moderni pa sam i ja na blogu imala recepte za takve
gadarije.
8. BACANJE HRANE
Ovo je prije svega povezano s prethodnom
točkom: 7. RECEPTI KOJI VAM SE GADE. Npr. isprobavala sam recepte za kolače od
sira, fotografirala sam ih i stavila na blog. A kolače sam bacila jer to kod
mene nitko neće jesti (meni prvoj se to gadi, pa ne mogu očekivati ni od ukućana da
će to jesti; kod mene nitko ne voli kolače od sira). Ako hoćete imati popularan
blog, mora vam biti normalno bacati hranu.
Nisu samo kolači od sira završavali u smeću,
bilo je tu svega. I da, meni jest bilo blesavo i skupo(!) to sve bacati, ali što da radim
s tom hranom koju kod mene nitko neće jesti, a moram raditi takve recepte kakve ljudi traže, da
bih imala što staviti na blog. Već sam rekla: pisanje bloga je skup hobi.
Naravno, ako hoćete popularan blog, morat ćete kupovati i kojekakve
namirnice, koje inače ne upotrebljavate. Stvar je u tome što ih drugi food-blogeri upotrebljavaju - pa zato morate i vi (ako ih nećete upotrebljavati, nećete biti konkurentni; opet ponavljam: bloganje je skup hobi).
Da spomenem još i ovo: kontaktirajte kojekakve proizvođače namirnica,
uređaja, opreme za kuhinje, fotoaparata… i ponudite im da ćete hvaliti njihove
proizvode na svojem blogu. Na taj način možete dobiti besplatnih stvari. Ne
moraju vam se te namirnice uopće sviđati, kad recept stavite na blog, možete to
sve pobacati, ne morate to uopće ni probati(!), bitno je samo da nahvalite proizvode i hranu na blogu. Ima
hrvatskih food-blogerica koje su kojekakve aparate, uređaje i miksere dobile
besplatno samo zato jer su ih nahvalile na blogu.
Ja nisam nikad sudjelovala u tome pa nikad nisam ništa ni dobila.
9. TALENT ZA IZMIŠLJANJE, TRKELJANJE
Toga vam treba napretek, ako hoćete imati
popularan blog. Uzmite neku banalnu hranu tj. banalni recept i onda pametujte
oko toga, izmišljajte sve moguće vrste „tople vode“ oko tog recepta: tople
bare, tople potoke, tople rijeke, topla jezera, topla mora, tople oceane…
Uzmite npr. recept za voćnu salatu ili puding
ili kakao napitak, pohani kruh… i onda trkeljajte o tome na dugo i široko. Vaš
trud bit će nagrađen time da će vaš recept biti proglašen najboljim na webu(!). Nemam pojma tko to proglašava najboljim, jel postoji nekakva komisija, povjerenstvo na svjetskoj razini ili kako to funkcionira(?), ali ima npr. jedan blog, na kojem je izmišljena
znanost palačinkologija oko izrade palačinki i to je navodno najbolji recept za
palačinke na svijetu, ma ne na svijetu, u svemiru. Ne znam tko je taj recept izabrao za najbolji(?!); jel održan nekakav tzv. samit na vrhu na kojem je sudjelovalo, a valjda svo svjetsko stanovništvo, svih 7 milijardi ljudi (ja nisam dobila pozivnicu, nisam ni znala da se to održava) - i svi su smatrali da je baš taj recept za palačinke najbolji(?!).
Po uzoru na tu palačinkologiju, možete izmisliti znanosti tipa: voćna salatologija,
kakaologija, pudingologija, pohana kruhologija… samo trkeljajte bez kraja i
konca i vaši sljedbenici bit će oduševljeni svime što naserete.
Općenito, kad pišete recepte, morate
pametovati na sve moguće načine i tvrditi da je vaš način za izradu nečega najbolji.
Vidjela sam da jedna razvikana blogerica radi prhke kore pomoću plastičnih vrećica(!). Ne sjećam se koju je pitu ona radila, ali to može biti npr. Mađarica, Bijela pita...: tijesto za kore podijeli se na nekoliko dijelova i onda te kore razvalja u plastičnim vrećicama(!). I onda se to još zamrzava! Ajme! Kako rekoh, za pisanje popularnog bloga morate biti bogati. Ja imam hladnjak od 100 l i u njemu nemam mjesta za zamrzavanje razvaljanih kora. Za veći hladnjak - niti imam novaca, niti imam u kuhinji mjesta za njega. Ako hoću veći hladnjak (ako dobijem na lotu!), trebala bih ga staviti u dnevni boravak pokraj kauča (jedino tu ima mjesta). Imam ledenicu u garaži - i da onda svaku razvaljanu koru nosam u garažu??? I da onda opet, gore-dolje po štengama, preko dvorišta, to nosam iz garaže u kuću??? Ma da ne bi. To valjanje kora u vrećicama ionako nema veze s mozgom, ali sljedbenici spomenute blogerice oduševljeni su njezinim maloumnostima. Činjenica je da te popularne, razvikane, bogate food-blogerice imaju horde bogatih obožavatelja. Ja nisam bogata, pa očito zato nisam obožavateljica tih blogova. Ima još takvih blogerica s kojekakvim umotvorinama, jedna od njih paradira s presavinutim slojevima papira za pečenje, pa onda to opet zamrzava, pa amo-tamo... ajme... Meni je to van mozga, ali njezini pratitelji su van sebe od divote.
Nije to sve. Trebate se znati
izražavati biranim riječima. Primjerice: kad napravite palentu i dodate u to
pire od tikve (ovaj primjer vidjela sam kod jedne superpoznatopopularnorazvikane
blogerice s ovih prostora), ja bih to opisala kao palenta pomiješana s pireom. Ali,
spomenuta poznata blogerica za to kaže da je „palenta oplemenjena pireom od tikve“.
Svaka čast, ja ne znam tako laprdati. Ili oni primjeri kakvih danas ima posvuda:
ako na nekakvo povrće stavite meso, ja bih rekla da je to meso s povrćem. Ali
neeee! Poznati blogeri kažu „meso je na posteljici(!) od povrća“. Svaka čast! Još
jedan primjer je popularni kolač Tri mlijeka. Jooooooj, pardoooooooooooooon,
znam da sad većina vas koji ovo čitaju misle da nisam normalna ili su u šoku
što se ja usudim taj kolač nazvati Tri mlijeka, a superpoznatepopularne
blogerice zovu ga Tri leče. U originalu se zove Tres leches, leche je na španjolskom mlijeko,
ali današnjim superpoznatimrazvikanim blogericama je ispod časti taj kolač
zvati prostačkim nazivom Tri mlijeka, one su zaključile da je potrebno smisliti
novu riječ za mlijeko, očito će to sad biti leča. Ne znam kako će se onda zvati
žitarica koja je kod na spoznata kao leća, to pitajte te superpoznate
blogerice. Srećom, te blogerice su odlučile da za broj 3 ne treba izmišljati novu riječ, pa se tres smije prevesti kao tri.
Meni je
najfascinantnije što to sve stvarno pali, ljudi obožavaju blogove gdje se tako
laprda – zato su ti blogovi popularni. Dakle, ako se ne znate fino izražavati,
platite nekome da tekstove za blog piše umjesto vas ili za potrebe bloga, upišite
neki faks lijepog izražavanja, kreativnog pisanja i sl.
10. NOVAC
Opet se vraćamo na novac, to je jednostavno najvažnije. Odmah je očito da je pojam novac nezaobilazan u svakoj od navedenih točaka.
Naravno, novac možete
upotrijebiti za štošta, npr. možete malo „podmazati“ nekoga na nekom portalu,
časopisu, tv emisiji… da vam izreklamira blog.
Skoro sam zaboravila: svakako kupujte kojekakve (skupe) pizdarije
npr. za izradu kolača (npr. spomenute kotačiće za označavanje po cijeni od 800 i više kuna), nije bitno jel vam trebaju, bitno je da ih imate i
obavezno ih morate slikati i pohvaliti se na blogu ili facebooku da ste potrošili novac na to. Jedna razvikana hrvatska food-blogerica postavila je sliku svega što
je kupila u trgovini Sve i svašta, ajme, ja sam zamalo pala sa stolca, tamo je bilo
30ak artikala, spiskala je više tisuća kuna na to; meni, koja nemam novaca, bilo
je nevjerojatno da si netko to može priuštiti. Moram napomenuti da blogerica nije napisala koliko je novaca ostavila u Sve i svašta, ali ja, ne-budi-lijena, prema slici proizvoda, pretraživala sam web stranicu Sve i svašta i našla skoro sve proizvode (koji su fakat skupi!), uzela sam kalkulator i zbrajala cijene. Ajme, koliko ona novaca ima! Ok, znam da postoje bogati ljudi, ali biti tako bogat da potrošiš par tisuća kuna za potrebe pisanja bloga... ne znam što da kažem, siromašnima poput mene je to nezamislivo.
Jednostavno morate biti spremni
na takve izdatke. Ne smije vam biti problem tijekom tih godina dok pišete blog, ostaviti par tisuća kuna u trgovinama poput Sve i
svašta (ako imate problem s tim, onda odmah odustanite od toga da hoćete
popularan blog).
Za kraj...
Ako vam nije cilj imati popularan food-blog:
zaboravite sve što ovdje piše. Ja sam živi dokaz za to da i blog koji nije
popularan može biti dobar; tj. bio je dobar za mene. Ja sam to stvarno voljela
i uživala u tome iako moj blog cijeli tjedan nije imao toliko posjeta/klikova/lajkova koliko
blog neke razvikane blogerice (koja ima vremena i novaca napretek) ima u sat
vremena.
Ako si netko sad misli: “Što ova trkelja da je
potrebno puno novaca, puno opreme (fotoaparati, objektivi, stalci…), moderna
kuhinja, skupa pomagala iz specijaliziranih trgovina za izradu slastica… za food-blog - pa ja sve to imam i to uopće nije skupo.“ – onda vam
čestitam na tome što ste bogati i što imate uvjete za popularan food-blog. Blago
vama.
Svaka pohvala za ovakvu iskrenost koja je u suštini gola istina današnjice.
OdgovoriIzbrišiHvala.
OdgovoriIzbriši