... mršavi se od minijaturnih porcijica zdrave hrane.
Čitala sam na nekom zdravožderskom blogu kako jedna
zdravožderka trkelja o divotama zdrave hrane. I ta zdravožderka – zeljarka/kupusarka trkelja do beskonačnosti, a jedna od
bombastičnijih rečenica je bila otprilike: od kupusa (zelja) se nitko nije
zdebljao. To je bio zaključak te njezine litanije o tome kako se debeli ljudi non stop žale da su debeli, te im ona predlaže rješenje: neka jedu kupus (zelje) i neće se zdebljati. Ta kupusarka ni na jednom mjestu ne precizira kakav kupus treba jesti. Ali, očito kupus mora biti nemastan i nezačinjen da bi to njezino rješenje imalo smisla.
Pa, ok, ne bi se ljudi zdebljali od nemasnog kupusa, ali ne bi ni smršavili. Najbolje
mi je kad se kaže da, ako se zdravo hraniš, onda mršaviš. Pritom svi
(namjerno?) „zaborave“ napomenuti da ne smiješ jesti zdrave hrane koliko hoćeš,
nego moraš jesti minijaturne porcije. Često se zdravo mršavljenje reklamira krilaticama:"ne moraš jesti manje,
nego jedi pravilno" (tj. zdravije). Šipak.
Ok, kod nekih zdravoždera koji ne žele smršaviti, nego ostati na istoj težini, navodno funkcionira to da ne moraju jesti manje - ali moraju stalno jesti samo i jedino tu zdravu hranu.
No, većina ljudi koja je na tim zdravim prehranama – na toj je dijeti da bi smršavili.
No, većina ljudi koja je na tim zdravim prehranama – na toj je dijeti da bi smršavili.
Može reći tko god što hoće, no, meni kupus nije ukusan. Ipak, postoje totalno neukusna jela od kupusa i malo manje neukusna. Totalno
neukusno je: kupus, malo soli, malo papra, pola čajne žlice ulja i jedi (može sirovo, može i izdinstano) – to je
ta dijetna varijanta koju spomenuta kupusarka/zeljarka očito preporuča.
Malo manje je neukusno, ako se recimo kupus izdinsta u masnoći pa stavi na razvaljano
dizano tijesto (od fiiinog bijelog brašna) i posipa s tonom masnog tvrdog sira
i ispeče kao neka pita. Ili da se kupus izdinsta i prokuha s vrhnjem ili topljenim sirom. Ili da se ispeku (pivski) kupus-popečci u dubokoj masnoći. Ili da se kupus pomiješa s krumpirom ili tjesteninom ili kruhom, pa zapeče s bešamel umakom i tonom naribanog tvrdog sira i fiiiiiino zapeče (meso nisam stavljala jer ga ne volim). Takve varijante barem su ukusnije od dijetne varijante. Ne treba ni naglašavati da te varijante (pržene i zapečene!) s tvrdim sirom, masnoćom, vrhnjem, krumpirom, tjesteninom, dizanim tijestom... nisu dijetne! Od spomenutih varijanti se itekako može zdebljati! Ja sam dokaz za to. Kad nisam bila na dijeti, sve to povrće poput kupusa (kelj, ali i blitva, špinat, brokula,...) stalno sam trpala u jela s puuuuuuno krumpira, tjestenine, vrhnja, masnog sira, ili sam radila pržene popečke (ne one odurne: osušene u pećnici!) kako bih prikrila okus tog kupusa i sličnog povrća. I onda sam to mogla jesti. Ali, to ima milijardu kalorija!
Zato crkavam na zeljarkinu/kupusarkinu izjavu da se od kupusa nitko nije zdebljao. Kad ja spremam jelo od kupusa i sličnog povrća, to nema ni D od dijetno, a ni Z od zdravo u sebi! Najradije bih stavila link za njezin blog, ali će onda gospoja biti uvrijeđena pa ću se suzdržati.
Ja sam već, valjda stotinu puta napisala, da ja nisam na toj
zdravoj dijetnoj hrani dobrovoljno –
mene liječnici u 21. stoljeću „liječe“(???) tim zdravim gladovanjem (meni ne
smeta što sam debela i ne vjerujem u demagogije da zdrava hrana sve liječi).
Zadnjih mjesec dana bila sam na toj zdravoj hrani, ali nisam
se držala propisanih 1300 kalorija, nego sam jela više – jer sam bila gladna!
Ali, nisam jela nešto nezdravo, nego ono što spada u zdravo. Npr. smijem pojesti
pola banane dnevno. Jebiga, ja sam pojela i po 3 banane u jednom danu (najprije
pojedem pola, pa sam opet gladna i za sat
vremena, pa pojedem još pola, pa onda opet za 2 sata pojedem pola banane, i do
večeri fakat pojedem 3 cijele banane). Za obrok smijem pojesti pola šnite
integralnog kruha. Jebiga, ja sam pojela cijelu šnitu. Onda smijem 200 g povrća
za ručak (npr. dijetni, nezačinjeni kupus!). Jebiga, ja sam pojela više! Nije meni nezačinjeni kupus uopće ukusan
(stvarno mi se gadi!), ali ja sam gladna!
I što sam ustanovila? U zadnjih mjesec dana dobila sam 2 kile
od te neograničene zdrave hrane, očito nisam ništa smršavila.
Dakle, nije točno
da se nećeš zdebljati ili da ćeš mršaviti, ako se zdravo hraniš. Nećeš se debljati i mršavit ćeš jedino, ako ćeš jesti minijaturne
porcijice zdrave hrane svaki dan.
To sam iskusila i kao srednjoškolka. Pisala sam već da sam zadnji
put bila na dijeti kad sam imala 18ak godina. I da, onda sam zdravom hranom
smršavila preko 20 kila. Ali, kad sam bila krenula na tu dijetu (meni je zdrava
hrana = dijeta!) ispočetka je išlo kako-tako, ali ja sam stalno bila gladna. Kad
sam bila gladna, pojela sam to nešto zdravo. Jedva da sam mršavila (1 kilu u
mjesec dana; da, točno je da se nisam zdebljala u mjesec dana pa nisam ni očekivala
da ću smršaviti u 20 kila u mjesec dana, ali ipak sam se nadala da ću mršaviti
više od 1 kile mjesečno jer sam se odrekla svega što volim; tada nisam jela
ništa masno, prženo, kalorično, slatko – fakat sam se svega odrekla). Budući da
sam imala osjećaj da ta moja dijeta ne napreduje, išla sam kod svoje liječnice.
I što mi je rekla? Da ja to sve super radim i samo neka nastavim, ali neka
smanjim porcije. Tada sam prvi put
saznala da se ne mršavi od zdrave hrane, nego se mršavi od minijaturnih
porcijica zdrave hrane. I jesam, tada
sam se držala liječničkih uputa: gladovala sam na majušnim porcijicama zdrave
hrane i mršavila sam. U nekoliko mjeseci (ne sjećam se više koliko) smršavila
sam oko 24 kile.
Da, to fakat pali: samo moraš jesti minijaturne porcijice zdrave
hrane! (A ako ste ko ja, onda ćete uz tu zdravu hranu uzimati sredstva za
smirenje i pizditi cijele dane.)
Pa draga moja zeljaro/kupusarko (kako god hoćeš): ja sam se
zdebljala jedući kupus i ostalu zdravu hranu u količinama koje su mi bile potrebne
da ne bih cijeli dan živčanila zbog gladi. Blago tebi kad ti možeš živjeti na
minijaturnim porcijicama kupusa!
Sad će neki reći da sam se ja zdebljala zato što nisam jela samo
kupus u tih mjesec dana, nego sam pojela previše banana, previše integralnog kruha i ostale tzv. zdrave hrane. A zar kupusarkina teorija počiva na tome da se jede samo, jedino i isključivo kupus? Znači, nemasni,
nezačinjeni kupus treba jesti i za doručak i za međuobrok i za ručak i za drugi
međuobrok i za večeru – i ne jede se ama baš ništa osim nemasnog kupusa? A jebiga, tu
varijantu nemam namjeru apsolutno nikad isprobavati.
Slika je preuzeta s interneta.
Nema komentara:
Objavi komentar