Pisala sam već o smutiju (pardoooooooooon smoothieju,
il´ kak se to već piše), a sad ću malo o „smrznutom smutiju“.
Zadnjih godina Hrvatsku je zahvatila invazija onoga što ja zovem „smrznuti sokići“ ili "smrznuti smutiji". Ti smrznuti sokići
popularno su nazvani sladoled, al´ to
nije sladoled (no valjda u hrv. jeziku ne postoji bolja riječ za to?). Spomenuti
smrznuti sokići sastoje se uglavnom od ispasiranog voća i vode (naravno, možete dodati med ili kojekakvo sjemenje i sl.) – i to se onda zamrzne. Zato je to u biti "smrznuti smuti" - da to ne zamrznete, imali biste jednu od varijanti običnog smutija.
Ok, to jest smrznuto, ali to nije sladoled. Na engleskom jeziku ta stvar zove se ice pop, te ima brandova poput npr. Popsicle. U engleskom govornom
području nitko to ne smatra sladoledom (u eng. jeziku sladoled je ice cream, a
ne ice pop). Čak i ako umjesto vode stavite jogurt ili mlijeko, opet nećete dobiti sladoled, možete eventualno dobiti neku varijantu tzv. smrznutog jogurta (o toj gadosti neki drugi put).
Za popularnost tog "smrznutog smutija" u Hrvatskoj zaslužna je činjenica da se to reklamira
kao zdravi sladoled, a kao što znamo to neko sranje od zdrave prehrane je danas jako popularno (svi pričaju
o tome, čak i ako to ne primjenjuju; tj.neki nisu prakticirajući zdravožderi, ali su pričajući zdravožderi).
Ta smrznuta stvar jest zdrava: nema
masnoća, slatkog vrhnja (šećera ima „u tragovima“, kao da je neko (ne)pisano(?)
pravilo da ti smrznuti sokići baš moraju
biti kiseli), ali to jednostavno nije sladoled.
Da rezimiramo, sastoji se samo od izmrvljenog voće i vode – od toga se stvarno nećete zdebljati. Al´dok to jedete - itekako ste svjesni činjenice da ne ližete sladoled, nego smrznutu vodu. Sladoled je nešto fino i kremasto – ova smrznuta vodica sa zgnječenim voćem – niti je fina niti je kremasta (još je i kisela). Probala sam to napraviti jednom. I što sam dobila: smrznutu vodicu s voćem. To nitko nije htio jesti pa sam jednostavno to ostavila u sudoperu da se odmrzne i sve je lijepo „isteklo“ u odvod (nema masnoće, nije kremasto ni gusto – da se lijepo „zbrinuti“ u odvodu).
Da rezimiramo, sastoji se samo od izmrvljenog voće i vode – od toga se stvarno nećete zdebljati. Al´dok to jedete - itekako ste svjesni činjenice da ne ližete sladoled, nego smrznutu vodu. Sladoled je nešto fino i kremasto – ova smrznuta vodica sa zgnječenim voćem – niti je fina niti je kremasta (još je i kisela). Probala sam to napraviti jednom. I što sam dobila: smrznutu vodicu s voćem. To nitko nije htio jesti pa sam jednostavno to ostavila u sudoperu da se odmrzne i sve je lijepo „isteklo“ u odvod (nema masnoće, nije kremasto ni gusto – da se lijepo „zbrinuti“ u odvodu).
Naravno, uvijek u trgovinama ima jeftinih sladoleda - koji bi trebali biti pravi (kremasti) sladoledi, ali sastoje se uglavnom od vodurine. Fascinantno mi je
kako neke osobice prigovaraju takvom sladoledu, kažu da ne valja, da je vodenast, jeftin,…
A kad se istim osobicama posluži ova spomenuta tvorevina od zgnječenog voća i
vode, te im se to servira (pod pogrešnim nazivom) kao zdravi "sladoled" – onda je
to hit!
Zanimljivo je i da se za smoothie (il´ kako se to već piše) i u
Hrvatskoj koristi ta engleska riječ. A za smrznuti sokić koji se u eng. jeziku
zove ice pop – u hrv. jeziku se pogrešno koristi riječ (zdravi) sladoled.
Je l´ riječ smoothie u hrvatskom jeziku bolje zvuči od ice pop?
Nema komentara:
Objavi komentar