.

Da je zdrava hrana ukusna, svi ljudi na svijetu bili bi mršavi.

četvrtak, 18. srpnja 2019.

Američka kuglica od jabuka?


Danas sam se sjetila onih nekakvih sirovih, zdravožderskih kuglica od jabuka – za koje se tvrdi da su nepečena, zdrava, brza  pita od jabuka.

Imala sam par jabuka na raspolaganju. Sjetivši se tih sirovih kuglica, ja sam isti tren išla: zamijesiti prhko tijesto i guliti jabuke... i za nešto više od sat i pol imala sam pečenu pitu od jabuka – i nije mi bilo niti najmanje teško to napraviti. Ja nisam lijena. 

Znam, da će sad zdravožderi pametovati da oni imaju pametnijeg posla u životu i da nemaju sat i pol vremena za pripremu pite i da oni zato rade sirove kuglice.
Ok. Sve super. Samo vi radite sirove kuglice. Ali, nemojte to zvati pitom od jabuka!  Objavljivačica recepta za te kuglice u cijelom svom blogerskom postu nije NIGDJE napisala da ona nema vremena raditi pitu, nego ja sama napisala da je ona lijena i da joj se neda raditi pitu pa da zato radi sirove kuglice koje su ista stvar kao pita od jabuka.

Mene je bilo sram što sam žensko kad sam čitala što je ona napisala (ok, blog je njezin, može pisati što želi; ali da baš nema niti malo srama…, ajme). I dan danas, 2 godine otkad sam to čitala na njezinom blogu, ja ne mogu doći k sebi. 
U redu, da je ona napisala, da ona obožava sirove kuglice od jabuka i da ih zato radi – sve pet; ona to voli i dobro. Ali usuditi se napisati da si lijen i da ti se neda raditi pitu od jabuka – ja ne razumijem kako nju nije sram. A tvrditi da su te sirove kuglice ista stvar kao pita od jabuka – na to uopće ne znam što da kažem. Ok, ta žena nikad nije jela  niti radila pitu od jabuka i zato ona vjeruje da su te sirove kuglice iste kao pita od jabuka.

Kad je moja pita danas bila pečena, izvadila sam ju iz lima i ostavila da se hladi. Ali, već nakon pola sata navalili smo na nju. Topla pita, a na njoj kugle sladoleda… nadjev je, naravno, prilično gnjecav jer se pita nije ohladila... Kad se taj topli (ili vrući) sočni, sirupasti, blago karamelizirani nadjev od jabuka s mirisom cimeta i vanilije prožme s hladnim sladoledom, a ne zaboravimo ni prhko tijesto... - to je uživanje.

Meni zapravo, fakat, uopće…  nije jasno otkud njoj ideja da su te njezine kuglice iste kao pita od jabuka??? Recimo, da hoću te njezine kuglice jesti sa sladoledom, kako bi to izgledalo? Te kuglice su plastelinaste, ne smije masa biti presuha jer će se kuglice raspadati, to se mora povezati u glatku masu da kuglice zadrže oblik.
I kako da to jedem sa sladoledom, a da imam dojam da jedem pravu pitu od jabuka: sočni, topli nadjev, prhko tijesto? Da uzmem nož i da su tu plastelinastu kuglicu narežem po sladoledu??? Što trebam, te kuglice narezati i još staviti u lončić (zajedno sa sladoledom?) pa to zagrijavati na štednjaku da bih imala topli nadjev koji bi rastopio sladoled???

Ne znam, fakat mi nije jasno kakve veze te kuglice imaju s pitom od jabuka.

Baš me zanima kako bi film Američka pita funkcionirao s tim njezinim plastelinastim, sirovim kuglicama. Ok, da, onda bi se zvao Američka kuglica (od jabuka).


Nema komentara:

Objavi komentar