.

Da je zdrava hrana ukusna, svi ljudi na svijetu bili bi mršavi.

ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

Spiralizator i špageti koji to nisu



Delimano spiralizator zadnjih se dana non stop vrti u tv prodaji (a tv prodaja se non stop vrti koji god kanal uključim!). Ako ne znate: spiralizator je uređaj za rezanje (ribanje) povrća. I točka. Pametnom dosta.

Al´ ne, spiralizator je uređaj za rezanje/ribanje povrća u obliku špageta(!). Na engleskom su popularno nazvani: vegetti (veggie + spaghetti). Postoje i zoodles; to su zucchini noodles, tj. tjestenina od tikvica). 



Ja sam od onih zatucanih ljudi koji vjeruju da – ako netko želi jesti sirovo povrće – onda će ga jesti kako god narezano bilo: na ploškice, kolutiće, kockice, kvadratiće, trokutiće, srčeka, štapiće,... Ali neeeeeeee, sirovo povrće je ukusnije kad je narezano u obliku špageta (rezanaca). Moš´ mislit.

Da se nekim osobicama koje poznajem stvarno jede sirovo povrće, jele bi ga i bez kupnje spiralizatora. Ali ne, one moraju povrće rezati/ribati u obliku špageta. Kako li je čovječanstvo (pre)živjelo toliko godina bez spiralizatora??? Kako li smo samo uspjeli rezati i jesti povrće bez toga???

Nemam ja ništa protiv da oni kojima to "treba" - to kupuju (meni ni iz džepa ni u džep).
Ali, ne mogu shvatiti da stvarno  ima ljudi – kojima to treba.


Kao objašnjenje za kupnju toga, čujem - da djeca vole jesti tako narezano sirovo povrće.

To je zaista zabrinjavajuće.

Zar su današnja djeca toliko povodljiva, glupa i podložna manipulaciji – da jedu povrće ako je narezano (naribano) kao špageti???

Ja nemam djece pa ne znam, ali sjećam se sebe dok sam bila dijete: kad ja neko povrće nisam htjela jesti – ja ga nisam jela kako god narezano/naribano bilo. Koliko god mlad bio i koliko god malen mozak imao, svakome bi trebalo biti jasno da naribane tikvice nisu špageti – to su jednostavno naribane tikvice.
Često čujemo da su djeca zaglupljena kojekakvim elektroničkim uređajima koje ne ispuštaju iz ruku, ali da su baš tako glupa – da jedu sirovo povrće zato što izgleda kao špageti, to ne mogu shvatiti.

Da meni netko servira tikvicu, mrkvu, peršin, celer, pastrnjak,… izrezan u obliku Georga Clooneyja – ne bih to jela jer ne volim to povrće (druga je stvar što sam ja sad na zdravoj dijetnoj prehrani pa prisilno jedem kojekakvo odurno povrće - nemam spiralizator, ali sam probala pomoću gulilice za krumpir narezati neke vrste povrća na tanke rezance/špagete: ustanovila sam da tako narezano povrće nije ništa ukusnije nego kad je narezano na npr. kockice; koje čudo!!!). 



Kad smo već kod toga: mrkvu sam ove godine jela jednom, tikvicu sam jela par puta (ne znam koliko točno), a peršin, celer i pastrnjak ove godine (sad je kolovoz) još nisam takla. Da mi netko nariba peršin, celer i pastrnjak u obliku špageta (ili u obliku Clooneya) – ja ih svejedno ne bih jela. 
Još malo o spiralizatoru: Spiralizator (2. dio).


Sve slike preuzete su s interneta.


Broj komentara: 45:

  1. Odgovori
    1. Ne znam zašto si uklonila komentar. Meni kao autoru bloga je svejedno vidljiv. Napisala si: Zatucan autor kao i clanak. Ako to misliš i potrudila si se to natipkati, nije mi jasno zašto si to onda obrisala. U svakom slučaju hvala ti na komentaru.

      Izbriši
    2. Niko vas ne tjera da se hranite nezdravo. LCHF je dobar način ishrane. Istina potrebno je malo više mašte u kuhinji prilikom eksperimentisanja. Ja se mnogo bolje osjećam otkako sam izbacio proizvode od bijelog brašna i šećera. Voće nisam izbacio ali jedem ga umjereno. Ja sam više na liberalnoj verziji LCHF ishrane. Jedan obrok me drži 4-5 sati. Bolje spavam i imam manje problema s bronhitisom.
      Nezdrava hrana je ukusnija zbog gomile šećera i raznih aditiva u ishrani. Ljudi koji se insistiraju na nezdravoj ishrani neodgovorni su najprije prema sebi a onda i prema društvu u cjelini jer kasnije kada se razbole uslijed bolesti uzrokovane nezdravim načinom života padaju na teret čitavog zdravstvenog sistema kojeg svi plaćamo.

      Izbriši
    3. Svaka čast svima vama koje ta vaša zdrava hrana liječi. A što se LCHF-a tiče: nikad više, to je bilo prestrašno iskustvo! Ispričavam se što ćeš ti financijski nastradati zato što ja volim uživati u ukusnoj hrani. Zanima me s kim si ti to potpisao nekakav ugovor o nerazbolijevanju uslijed jedenja zdrave hrane (o tome sam pisala https://zdravoineukusno.blogspot.com/2018/05/garancija-dugog-i-zdravog-zivota.html ). Jer, očito oni koji se zdravo hrana apsolutno, ali fakat, stvarno, zaista apsolutno nikad ni od čega ne obolijevaju. Nije mi jasno zašto onda svi seru o genetici i o naslijednom raku itd,. a znači samo trebam jesti sve ono što mi se gadi i nikad se neću razboljeti. Kak si ti negdje happy, ti već sad znaš da se nikad, ali fakat zaista stvarni apsolutno nikad nećeš razboljeti jer jedeš taj lchf. Ma blago tebi! Ok, nećeš zbog sebe morati snositi troškove zdravstvenog sustava, nego zbog mene; to ti se sve na kraju izjednači.

      Izbriši
    4. hehehehe smanji šećer i bijelo brašno i bit ćeš manje živčana. Nećeš se imati razloga čuditi kao buva k svima onima koji vole zdravo. Trpati u sebe svakojako smeće može se neko vrijeme, ali sve dođe na naplatu prije ili kasnije i odrazi se na zdravlje. Naravno da govorim iz iskustva. Ovo tvoje kad čitam kao da sam ja pisala prije nekog vremena dok sam se "drogirala" šećerima i ugljikohidratima i varala sebe kako volim ukusno papati

      Izbriši
    5. Ne mogu suditi o tome da SVIMA „sve dođe na naplatu“: gledam kolegice i rođakinje, imaju već preko 50, 60… godina žderu sve što vole, mršave su i one ne moraju „smanjiti šećer i bijelo brašno“; ne znam kad će njima to doći na naplatu, možda kad napune stotu.
      Ja ne trpam smeće u sebe, ja uživam u ukusnoj hrani, a to što si se ti drogirala i što je tebi zdrava hrana ukusna, ok, da, shvaćam jadnice jadna: ti si psihički bolesna, ali onda idi psihijatru, a nemoj se sramotiti pišući ovdje svoje nebuloze. Ja stvarno pokušavam biti na toj jebenoj dijeti, jooooooooooooooooooooooooooooooooj pardoooooooooooooooooon, na zdravoj hrani, i jesti sva ta usrana gadna, prokleta, odurna zdrava sranja i to već 4 godine, pa mi nemoj pametovati kak je zdrava hrana super, liječi se kod psihijatra.

      Za tvoju informaciju, jer očito nisi čitala moj blog, ok, niti ne moraš, ali nemoj ostavljati svoje komentare, ako nisi upućena: ja uopće nisam živčana dok jedem šećer, bijelo brašno, masnu hranu itd., ja sam živčana i pizdim kad na dijeti moram smanjiti konzumaciju takve hrane kakvu volim.
      Dakle, da ja ne budem živčana, ja bih trebala jesti hranu kakvu volim: punu bijelog šećera i bijelog brašna itd. Nikako mi nije jasno ovo tvoje „smanji bijeli šećer i brašno da budeš manje živčana“. WTF? Što je tebi? Uopće ne razumijem tu tvoju teoriju. Trebaš uključiti mozak prije nego napišeš komentar.
      Ti očito imaš problema sama sa sobom, ti si dakle bila živčana dok si uživala u ukusnoj hrani, a bila si manje živčana, dok si smanjila šećer i bijelo brašno???????????????????????????????????????????
      ?????????????????????????????????????????????????
      ?????????????????????????????????????????????????
      ?????????????????????????????????????????????
      ?????????????????????????????????????????????
      ??????????????????????????????????????????????
      To mi nikako nije jasno, a zbog čega si ti bila živčana dok si „se "drogirala" šećerima i ugljikohidratima i varala sebe kako voliš ukusno papati“??? Ja uopće nisam živčana dok uživam u šećeru, bijelom brašnu i dok papam sve ono što volim. A kao što sam rekla, ti idi psihijatru i liječi se.


      Zar baš svaki psihički bolesnik mora ostavljati komentare po mojem blogu?

      Izbriši
  2. Ovo sluzi svima onima koji ne konzumiraju pastu, kao ja,jer imas osjecaj kad tako narezano povrce zalijes sugom da je zapravo pasta,odlicna stvar !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naribano povrće zalijano umakom veze nema s tjesteninom. A to što ti imaš zakržljale okusne receptore - pa ne razlikuješ npr. naribanu gnjecavo-vodenu tikvicu od prefine tjestenine od bijelog pšeničnog brašna koja ima svoju prepoznatljivu konzistenciju - to je tvoja stvar.

      Izbriši
    2. ženo, tebi treba čevap u masnoj lepinji i par termina kod psihologa. zar zbilja nemaš pametnijeg posla nego njatke o svemu što ne voliš? :D

      Izbriši
    3. 1. Hvala, al ćevape ne volim.
      2. Što se termina kod psihologa tiče, bila sam kod psihijatra i o tome sam pisala: http://zdravoineukusno.blogspot.hr/2017/04/kako-vama-mrsavost-rjesava-probleme.html
      3. Što se tiče pametnijeg posla: otkad ne smijem provoditi vrijeme pripremajući sebi ukusnu hranu i kolače - uvijek nađem vremena za ovaj dnevnik.
      4. Tko te sili da čitaš ovaj blog? (Ako te netko fakat prisiljava: onda to riješi s tom osobom.)
      Lijepo piše gore desno da oni kojima se ne sviđa što i kako pišem, ne terbaju čitati blog.

      Izbriši
  3. Zapravo sam naišla na ovaj članak tražeći spiralizator za kupiti na internetu :-)

    Pa ja mislim da je ovo skroz ok stvar. Nevezano uz veganska raw preseravanja. Nije isto jest plesketine/odreske od tikvica, balancana, mrkve i isto to povrće fino narezano. Nije to lako nožem napravit. Šparoge divlje npr su blažene jer su već fine i tanke. I djeca jesu povodljiva uglavnom odnosno vjeruju lijepo upakiranim roditeljskim lažima. Znam iz osobnog iskustva, tuđeg, profesionalnog, privatnog. I jako je grezo napisan članak, s visoka i nelijepo. Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru. Ja imam dovoljno iskustva da znam da je tikvica potpuno istog okusa kad se zagrize u veliki komad i kad je naribana. A s većinom djece je problem što su im roditelji isprali mozak. Pozz

      Izbriši
    2. malo sam bacila oko na desnu stranu i popis vaše ultimativne hrane, sve mi je sad jasno :-)

      Izbriši
    3. Drago mi je da Vam je konačno sve jasno.

      Izbriši
  4. Pregledavam komentare i gledam jesam li svima odgovorila na sve i sad vidim da ovdje nisam. Ispričavam se. Što se tiče napisanog teksta: ja nisam novinar niti sam se školovala za pisanje tekstova niti znam išta o tome. Ovo je blog (a ne nekakav portal, novine, časopis) na kojem pišem kako znam. Desno na blogu ti piše da oni kojima se ne sviđa što i kako pišem ne trebaju čitati ovaj blog.

    Ako ti znaš "lijepo" pisati, super za tebe, kreiraj blog (ako već nisi) i piši si "negrozne", "ne s visoka" i "lijepo" napisane članke.

    OdgovoriIzbriši
  5. shvaćam vašu frustraciju iako na sreću nikad nisam bila na vašem mjestu. Previše ste zastranili i sada vam je jako teško prihvatiti da ovo što vi volite jesti ustvari nije hrana..to vam govori vaše bolesno tijelo, ali vaš um se grči jer je ovisan. Kada prihvatite istinu i pružite vašem bolesnom tijelu priliku za oporavak, prestat ćete žudjeti za junkom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Milijuni ljudi diljem svijeta jedu sve ono što se danas popularno naziva nezdravim - i njih liječnici ne liječe dijetama(!). Moja rodbina i poznanici i prijatelji, kolege… jedu to sve svaki dan, za svaki obrok (!) i većina je mršava!!! A ja moram ispaštati zato što sam pokupila loše gene??? Pa nisam si ja sama izabrala te gene.

      Većina rodbine i prijatelja koji jedu svu onu tzv. nezdravu hranu koju i ja volim – nema zdravstvenih problema; oni imaju sreće s dobrim genima i oni se ne moraju liječiti od te, kako Vi to kažete – „ovisnosti o nečemu što nije hrana“. A ja se moram „liječiti“(?) jer sam ni kriva ni dužna pobrala loše gene.

      Kažete da sam ovisna o nezdravoj hrani (ili kako kažete „o nečemu što uopće nije hrana“) pa zato razmišljam tako kako razmišljam.
      A što je ta Vaša istina?
      I Vi ste ovisni, o tzv. zdravoj hrani – da bi govorili da je zdrava hrana ukusna, prava itd., stvarno morate biti ovisni o njoj. To dobro znam jer sam zdravu hranu jela 16 mjeseci – to je nešto preodurno (netko tko nije ovisan o njoj ne bi nikad tvrdio da je ukusna).
      16 mjeseci jela sam tu svu odurnu, prokletu, gadnu zdravu hranu – i baš tih 16 mjeseci pokazalo mi je koliko je zdrava hrana odurna i gadna. Nakon tih 16 mjeseci - 2 mjeseca uopće nisam jela zdravu hranu – jer mi se jednostavno totalno zgadila. Sad opet jedem 6 dana u tjednu sva ona odurna, prokleta, zdrava, gadna, preodurna sranja – to je prestrašno. Pisala sam već o tome i znam: zdrava hrana ima okus kao lijekovi, zato se i kaže da je zdrava hrana lijek. Ali neki od nas vole uživati u ukusnoj hrani kakvu vole i nema veze što ljudi poput Vas to ne smatraju hranom; meni je nenormalno uopće smatrati hranom ono što je za Vas jedina prava hrana.

      Izbriši
  6. Tekst odražava koliko autor ne zna, ni o hrani, ni o djeci, ni o estetici.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 1. Što se znanja o hrani tiče, znam što je meni ukusno i znam da mi zdrava hrana nije ukusna. Meni je to dovoljno.

      2. Nemam djece, ok, ne znam dosta o toj temi. Jedino se sjećam sebe kao djeteta: mene niste mogli natjerati da jedem nešto što ne volim, kak god to servirano bilo.
      A u drugom dijelu teksta navela sam primjer prijateljičinog djeteta. https://zdravoineukusno.blogspot.hr/2016/09/spiralizator-2-dio.html
      Ak ona nešto pogrešno radi s tim djetetom, ja nisam kompetentna da ju učim što da radi.

      Osim toga, jesam li ja ikome zabranila, zapravo imam li ja sposobnosti ikome zabraniti da to kupuje??? Vaaauu, ako imam, onda se divim sama sebi. Ma, nek samo sve vas te kojekakve tv prodaje cijede i muzu, samo slobodno kupuje što god hoćete.

      3. Što se estetike tiče: meni je važno da je hrana ukusna. Ako nešto, što je meni ukusno, na tanjuru izgleda ko da je izbljuvano, nema veze, mene to uopće ne brine (ak mi smeta kak nešto izgleda, uvijek mogu ugasiti svjetlo/zamračiti prostoriju ili si staviti povez na oči!).
      S druge strane, možete vi raditi cvjetiće i leptiriće… od tikvica – meni to neće postati ukusno iako na tanjuru može izgledati kao izložbeni primjerak.
      Jedenje zdrave hrane naučilo me da ne smijem biti izbirljiva i da ne prigovaram izgledu hrane jer: zdrava hrana može biti lijepo servirana, ali je odurna! (jedem ju već 2 godine pa znam o čemu govorim).
      Pisala sam već koliko bih rado npr. pojela ovakav NEZDRAVI!!! sendvič, nema veze što ružno izgleda, bitno da je ukusan
      https://zdravoineukusno.blogspot.hr/2018/03/da-sam-barem-ja-bila-na-njezinom-mjestu.html

      O estetici ipak smatram da znam dovoljno jer sam pekla i ukrašavala torte i kolače za proslave – moji radovi su smatrani prekrasnima i mušterije su uvijek iznova naručivale kolače i torte kod mene (izrađivala sam npr. figure likova iz crtića od ticina za torte itd.). Ako Vama moje znanje o estetici nije dovoljno – Vaš problem.
      Mogu se ja diviti i vašim cvjetićima i špagetima od tikvica, al ne znači da su tikvice ukusne ak su servirane u obliku cvjetića i špageta. Ja i dalje tvrdim da izgled hrane ne mijenja okus hrane!!! Smatram i da moje torte nisu bile ukusnije zbog izgleda: okus je jedno izgled je drugo! Možete vi tvrditi da sam u krivu, ali nećete me natjerati da zdravu hranu koja mi je odurna i koja mi se gadi smatram ukusnom ak lijepo izgleda na tanjuru!!!

      Izbriši
  7. Pretpostavljam da je za Vas pomfrit čist kafkaizam, jer pobogu može se peći krompir i ceo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne trebate meni govoriti da se krumpir može peći cijeli, recite to ovima koji ribaju (jooooj, pardoooooooon spiraliziraju) tikvice pa ih onda poslužuju kao pomfrit i sl. Jer prema njihovoj teoriji, kad se povrće poput tikvica nariba, onda ima isti okus kao tjestenina ili pomfrit, a ak se samo nareže na ploške, onda ima okus samo kao tikvica.

      Izbriši
  8. Naisla sam na ovaj post trazeci gdje kupiti spirilizator.
    Procitala sam nekoliko tekstova autorice i ne znam sta da kazem. Toliko ogorcenosti dugo nisam vidila.

    Autorica navodi kako ne razumije ljude koji se zdravo hrane, a potom navodi kako je i sama na dijeti.
    Takoder, govorit kako te lijecnici prisiljavaju na dijetu je smijesno koliko i tuzno. Zeno, kao punoljetnu i ubrojivu osobu te ne moze nitko na nista prisiliti.

    Takoder, nije cilj nama koji se pokusavamo zdravije hranit zivit vjecno (kao sto navodis u jednom tekstu) nego ono sto zivim ziviti kvalitetno s mogucnosti da se ujutro probudim i imam energije za dan koji dolazi.

    Vjerujem da tvoj problem trazi interdisciplinarni pristup.
    Zelim ti srecu, al prvi korak bi bio da ti zaista zelis promjenu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Spiralizatora danas u Zagrebu ima na svakom ćošku. Prošli tjedan bila sam u jednom trgovačkom centru i tamo je Top shop trgovina. Iz znatiželje sam ušla kad sam vidjela kakav je babinjak unutra - babe se skupile oko delimano spralizatora koji je na sniženju koštao 105 kuna. Ajme, ja ne bih za to dala 105 lipa, al dobro, svi vi koji želite jesti zdravu hranu, a iz nekog (meni nerazumljivog razloga) to ne možete bez spiralizatora – samo vi marljivo i vrijedno to kupujte. Evo, ja blagoslivljam sve vas koji to hoćete kupiti (hoće li mi netko iz delimana dati proviziju?).

      Da, baš mi je drago da Vas zabavlja činjenica da mene liječnici mrcvare zdravom dijetnom prehranom i ne žele mi dati nikakve lijekove. Stalno slušam kako ti svi vrhunski hrvatski liječnici odlaze u inozemstvo i čekam da ovi koji mene liječe odu konačno nekamo pa nek onda u nekoj fensi stranoj državi ljude jebu zdravom prehranom. Blago Vama kad na zdravožderstvu iamte snage za dan koji je pred Vama. Ja, onako gladna, iscrpljena i izmoždena – kako sam se na zdravožderstvu osjećala – apsolutno nisam imala energije za izgurati dan.

      Pišete da ste pročitali neke moje tekstove, ok, ali niste shvatili o čemu pišem. Da ponovim: JA NE ŽELIM PROMJENU, JA ŽELIM UŽIVATI U ŽIVOTU I JESTI SVE ONO ŠTO VOLIM I NEMAM STVARNO ALI ZAISTA AMA BAŠ NIKAKV PROBLEM S TIM DA IMAM 120 KILA! MENI TO NIJE PROBLEM, A VAMA, KOJIMA JE TO PROBLEM, A DOBRO, SAMO SE VI ZDRAVO HRANITE I GLADUJTE, ALI NEMOJTE NAS KOJI ŽELIMO UŽIVATI U ŽIVOTU, MALTERTIRATI SVOJIM ZDRAVOŽDERSKIM TEORIJAMA.

      Izbriši
  9. Zasto koristiti kuhalo za vodu, kad se voda moze skuhati u posudi?
    Cemu toster, kada tost mozes zagrijati u tavi?
    Necu noz za krumpir, ogulit cu ga nozem za meso.
    Mikrovalna? Ja hranu podgrijavam u tavi.
    Perilica posuda - ne daj boze, tu su spuzva, deterdzent i litre vode.
    Ni usisavač ne koristim jer je bolja metla.
    Ribez je grijeh, ja cu sve narezati.

    Svi ovi uredaji su osmisljeni kako bi ustedili vrijeme i olaksali odredeni posao.
    Ne vjerujem da od krumpira uvijek radit pomfrit, vjerojatno ga peces na razne nacine, pravis pire, u pecnici na ploskice, kuhas u komadicima ...
    Isto tako se ljudima ne jedu uvijek narezane tikvice. I da, naravno da tikvice pripremljene "u rezancima" imaju drugaciji okus nego one sa zara.

    Djeca nemaju razvijene kognitivne sposobnosti kao odrasla osoba i tesko je za ocekivati da ce dijete od 6-7 godina reci kako mu ispires mozak govoreci kako su tikvice isto sto i tjestenina.
    Probat ce (prije nego npr brokulu jer mu slici na spagete), reci ce ili "njam" ili "fuj" i to je to. Kao sa svom ostalom hranom.

    Ne znam na koji nacin pripremas povrce, ali mislim da nesto krivo radis ako ti je sva zdrava hrana fuj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Blago tebi kad ti imaš sve te uređaje i imaš mjesta za njih. Ja sam blagoslovljena siromaštvom: nemam kuhalo za vodu ni toster ni mikrovalnu niti perilicu posuđa – niti imam novaca za to niti imam mjesta za to u kuhinji. Pogotovo si želim mikrovalnu i perilicu suđa (o tome sanjam od djetinjstva), ali čak i da dobijem na lotu ja to nemam kamo staviti u minijaturnoj kuhinjici. Trebala bih dobiti par stotina tisuća kuna, il još bolje eura da si kupim stan s pravom kuhinjom (ovu postojeću kuhinju ne mogu povećavati jer nemam kamo, jedino da izbacimo jednu spavaću sobu pa onda netko neće imati spavaću sobu, nego će spavati u toj uređenoj većoj kuhinji).

      Krumpir gulim s čim stignem.

      Meni se neda uvijek ribati nešto pa nekako malo to nasjeckam nožem na dasci i gotovo, ili usitnjavam u multipraktiku.

      Dapače, ako nije riječ o tepihu: OBAVEZNO KORISTIM METLU jer mi se neda vući taj uređaj za sobom i zajebavati se sa začepljenom kefom kad povuče nešto i zaštopa se. Najradije bih izbacila sve tepihe iz kuće i upotrebljavala samo metlu!!!

      Da, jedem krumpir na različite načine, ali ovdje nije riječ o pripremi, tj. o načinu termičke obrade. Kako ga god obrađivala, ja krumpir narežem nožem, ne treba mi spiralizator. Na koji god način pripremala povrće, ja ga, eto, narežem/usitnim bez spiralizatora! Možda da otvorim školu za sve vas koji ne znate rezati povrće bez spiralizatora. Kako li ste samo živjeli do prije par godina dok kod nas spiralizatora nije bilo??? Znači, neki od vas desetljećima povrće okusili nisu jer ste čekali da spiralizator bude izumljen??????????????????????????????????????????? Ova usporedba s tikvicama sa žara i špagetama od tikvica, dakle, nije na mjestu jer, kako sam rekla, tu nije riječ o termičkoj obradi. Tko je rekao da tikvice narezane na ploške moraš staviti na žar??????????????????????????????? Nareži ih na ploške i jedi ih sirove kao što bi i te špagete od tikvica – i jedno i drugo ima potpuno isti okus! Ili blanširaj ploške tikvica i blanširaj špagete od tikvica - to ima isti okus. Ili stavi špagete od tikvica na žar!

      Ja nisam nikad rekla da će dijete reći da mu ispireš mozak, nego je to moj stav o šopanju djece tzv. zdravom hranom, meni su roditelji tako ispirali mozak, i ne, nisam to znala artikulirati kao dijete, sad to znam izreći.

      Ne znam na koji način ti pripremaš povrće, ali očito imaš zakržljale okusne receptore, ako ti je zdrava hrana ukusna. Raspoznaješ li ti uopće okuse? A da fakt, već si insinuirala da naribane tikvice, pardoooooooooooooon, špagete od tikvica imaju isti okus kao špagete od bijelog pšeničnog brašna; očito ne razlikuješ okuse.

      Izbriši
  10. meni je stvarno zao da se ovo otvori kad guglam spiralizator.
    mislim da on ima vise koristi u ovom svijetu od osobe koja pise ovaj blog :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je žao što vi svi jadni koji ne želite čitati ovaj blog, uvijek nekako završite čitajući ga. Zašto?
      Kad ja otvorim neku zdravoždersku stranicu, u prvih par redova vidim kakvi su to kretenizmi i ako ne želim, ne čitam dalje (iako, priznajem da ja često čitam dalje, jer crkavam od smijeha čitajući zdravožderske nebuloze; kad čitam zdravožderske blogove sretna sam što nisam psihički bolesna ko ljudi koji su to napisali)
      A vi kojima se ne sviđa moj blog i ne želite ga čitati(?), ne samo da ga čitate, nego se čak trudite meni i komentar napisati. Ma bravo, sjedi 5, iz zalaganja!

      Izbriši
  11. ahahahahahahaha, ženo ti si kraljica! umirem od smijeha čitajući sve ovo.
    i ja volim junk food, ali i volim pojesti fino začinjenu npr. grčku salatu. upravo idem na dijetu, jer, jebiga, previše sam uživala u junku i smeta mi jebena drobina koja se tarlaha ispred mene (al nećemo o tome- to su neke moje vjetrenjače). hoću reći da razumijem tvoje frustracije, ali i ti probaj shvatiti da mnogi vole zdravu prehranu, ali i da mnogi vole junk. ja volim sve i dobar burger, ali i ribu na lešo, samo je problem što ne mogu jesti burger, pizzu, kolače svaki dan jer se zasitim toga i trebam malo salate, ribe i spiraliziranih tikvica. e da, spiralizirane tikvice su zaista bolje nego na ploške narezane jer manje su odvratne kad sitne komade staviš u usta, nego onako veliki komad k'o hostiju.... :) pozdrav i sretno sa zdravom prehranom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nakon što sam više od 2 godine jela tu prokletu zdravu –stvarno ne mogu shvatiti da se to nekome sviđa. Ovaj dio da netko ne može jesti burger, pizzu, kolač… svaki dan jer se toga zasiti i treba mu salate…
      WTF???? Ja to zaista ne razumijem. Ja sam 16 godina svaki dan jela tzv. nezdravu hranu i nisam je se tijekom tih 16 godina uspjela zasititi. Ne znam što tebi znači da ne možeš svaki dan jesti tzv. nezdravu hranu, radi li se o tome da si ju jela svaki dan tijekom npr. 60 godina, pa ti je zato dojadila? Ne znam kakav je to osjećaj, meni prefina nezdrava hrana nije dojadila tijekom 16 godina, a nisam imala priliku uživati u njoj još nekoliko desetljeća jer ne doktorska gamad počela liječiti dijetom, joooooooooooooj, pardoooooooooooooooon: to nije dijeta, to se danas kaže zdrava prehrana. Ja nemam problem sa svojim trbuhom, zašto ja ne bih imala 120 kila ili opseg struka 120 cm?
      O tikvicama nemam više što reći, osim da su odurne u svim oblicima.

      Izbriši
    2. Doktorska te gamad vezala u lance i šopala, ili koji kuki. Kako te netko može liječiti ako ne želiš i dozvoliš?

      Izbriši
    3. Ja sam htjela da me izliječe, a dijeta (mršavost) bila je jedini(!) način liječenja koji su mi nudili.
      Priznajem, bila sam glupa što sam nasjela na ta njihova bajanja da je to način liječenja. Najbolje je što oni i dalje(!) moje izlječenje vide u mršavljenju(!). Prema njihovom mišljenu mršavost danas sve liječi(!).
      Ne znam zašto se onda uopće ljudi cijepe protiv npr. gripe; zar ne znaju da zdrava hrana/mršavost liječi gripu??????????????????????????????
      Ili ako ih boli zub, zašto idu zubaru??????????????????????, nek se jednostavno zdravo hrane i budu mršavi i zub će se izliječiti sam od sebe!!!!!!!

      Da, priznajem, bila sam glupa. Ali sad imam dovoljno mozga da odbijam zdravu prehranu!
      Što se tiče ovog vezanja i šopanja: nudili su mi bolničko liječenje. A to zapravo jest to što kažeš: ne zavežu nikoga, koliko ja znam… ili? Jesu li došli već po bolnicama do toga da ljudima toliko nameću tu svetu zdravu prehranu i mršavost da ih stvarno zavežu i guraju u njih zdravu hranu?
      To sam kategorički odbila, radije ću crknut.
      Hvala na komentaru.

      Izbriši
    4. Lijep pozdrav. Neznam koliko vam je godina, ne znam zašto se morate liječiti, ne znam ni zašto toliko mrzite zdravu hranu, pa i sirovu. Prema svemu što sam malo prolistala, vidim da ste uistinu vrlo nesretna osoba koja sama sebe toliko mrzi, a šteta. Želim vam reći, nije cilj biti mršav jedući zdravu hranu, nego je cilj biti ZDRAV. Po svemu sudeći, ne čitate zašto se jede sirova hrana, niste po svemu čitali zašto je štetan šećer, brašno, jaja, mlijeko, meso. Stvarno žalosno čitati kako mrzite zdravu dijetu, mrzite povrće, mrzite ... ali zapravo vapite za ljubavlju, za lijepom linijom koliko se može postići. Običavam svako povrće probati jesti sirovo i nalazim da je ukusno, a koliko je ukusno, ovisi o tome sa čime kombinirate. Zašto pak volimo napraviti od tikvice rezance, od mrkve isto, cikle. Nije stvar u ukusu, stvar je da vam hrana izgleda privlačno, da nije uvijek jedno te isto. Baš jutros hvali mi se prijateljica, popila sam sok od celera, kako fino. A prije nekoliko mjeseci: fuj, ja to ne bih mogla, bljak, ne volim. Ali s vremena na vrijeme pohvalim se učinkom, donesem ostatke za kompost, i eto, jedno jutro opaaaa .. popila sam sok od celera! I? Pa nema okus po juhi! Ma kakva juha, sada mi kaže, da moja upornost ipak ima utjecaja i koliko je zahvalna zbog toga. Meni drago. Ali pitanje je što sa tim sokom od celera?

      Izbriši
    5. Pa vidite, čovječje tijelo sakuplja milijarde virusa (otrova) toksine, bakterije, gljivice, mikrobe, patogene, parazite, a mi jedemo sve i svašta. Pijemo sve i svašta. I onda se događa bolest, prvo zglobovi, onda bore, onda loša cirkulacija, cancer, tumor, leukemija. I što onda? Kemoterapije, lijekovi koji ti uistinu ne služe. Vidite, to su pravi razlozi da čovjek otvori svoje oči i srce za sirovu hranu, voće i povrće. A možete li zamisliti koliko blagotvoran utjecaj ima celer na organizam? Vjerojatno ne, jer mrzite celer, baš kao i ja na početku. Početkom 2019 g. prijavim se za neke radionice vezane za zdravlje. Tu sam čula za predavanje nekog Medicinskog medija. Ono što je opisao, sve te autoimune bolesti, viroze, gripe, debljina, depresija, ovisnost, sve to kreće iz prvo osnovnog razloga što gotovo svaki čovjek posjeduje u sebi Epstein-Barrov virus i sve njegove kombinacije, uz to dolazi Herpes Zoster kao vrlo opasan, običan herpes, kandida, streptokok, i onda vam to pod nekim stresom krene rovariti po štitnoj žlijezdi, nekome u mozak donese Alzheimera, nekome lupus, sklerodermu, Multiplu sklerozu, Parkinsonovu. I onda se pitate, zašto? Odakle vama dijabetes, ma dobro kažete, puno kolača, šećera, ali nije to. Sve otrove u tijelu stvarate sami, ali toksine, možete i naslijediti rođenjem od majke.
      mrzite, to vam je neukusno, nezdravo obožavate, ali usitinu, kad bi se vaše srce i duša mogle okrenuti istini koju zaobilazite, shvatili biste koliko sebi štete nanosite. Jesti sirovo, zdravo, nije znak gladovanja. Stvar je da trebate krenuti sa čišćenjem svojih misli, sa čišćenjem otpora u sebi. Zamislite što vaše tijelo, vaša jetra, mora uraditi da bi vaše brašno, kruh, tjesteninu, pizzu, šećer i opet brašno, uspjeli pretvoriti u nešto drugo, ali vi ne cijenite svoju jetru, niti svoje zdravlje. Činjenica je da su sve te tvari u vama nekada bili vaši čistači, vaši pomagači, ali vi niste na njih mislili i danas imate bog zna koje zdravstvene probleme. Možda morate hodati sa štakama, ali vi niste dužni biti u tome. Nije to vaša karma, nije to vaša sudbina. To su samo vaši izbori i nikakav psihijatar, niti liječnik, nutricionista neće moći pomoći dok vi ne upoznate razloge svih vaših poteškoća. Možda vam se jednostavno sviđa biti takva, da vas ljudi sažalijevaju, da sjedite u svoja 4 zida i plačete, a onda sve to usmjerite u neku mržnju. Nije to mržnja, to je poziv u pomoć. Uzmite i čitajte knjige Medicinskog medija. Otkrit ćete sve svoje zablude i čak bi mogli popraviti uvelike svoje zdravlje. A bilo koju hranu koju unosite u sebe a nezdravu, znajte da stvarate sluz koja vam kvari cirkulaciju, satvarate kiselo tlo za "smrtonosne" bolesti. Eto ga.

      Izbriši
    6. Da, činjenica je da dok moram gladovati na zdravoj hrani, čučim doma u 4 zida jer kamo god idem moji prijatelji, rodbina… jedu ukusnu hranu kakvu ja ne smijem jesti. I što da idem s njima i gledam kako oni uživaju dok ja pasem salatu??? Ma da ne bi. Ili da ja inzistiram da oni moraju patiti kao što ja patim; mene bi bilo sram to tražiti.
      Dok se nezdravo hranim, a tako je bilo i nekoliko mjeseci krajem 2021.: JA IZLAZIM I UŽIVAM!!! Tebi je to očito nemoguće razumjeti, ali ja nisam deprimirana zbog svoje težine i nemam potrebu biti mršava. Unatoč koroni, u drugoj polovici 2021., dok nisam bila na dijeti, pardoooooooooooooon, na zdravoj hrani, više puta tjedno sam izlazila, obilazili smo picerije, fast food restorane..., zabavljala sam se i uživala.
      Dok čučim doma na zdravoj hrani, ne mogu se zabavljati i uživati, jer moj pojam zabave nije: sjediti u piceriji nad salatom dok drugi natrpavaju pice u sebe.
      Mene nitko ne sažalijeva zbog moje kilaže, niti ja smatram da me netko zbog toga treba žaliti. Jedino mi se rugaju. Ali na to sam navikla: nemam ama baš nikakvu potrebu biti na dijeti kako bi mi se netko koga ni ne znam, nit mi je stalo do njega, nit me briga što misli – prestao rugati. Vjerovala ti ili ne, sa svojih 110 kila ja izlazim i družim se, ne čučim u 4 zida!!! Ti si očito opsjednuta izgledom jer očito si ti u nekoj svojoj debeloj fazi čučala doma i cmizdrila – ja nikad nisam bila tako glupa! Ti misliš da debele ljude treba žaliti jer su debeli??? Ajme.
      A ovaj tvoj dio „Zašto pak volimo napraviti od tikvice rezance, od mrkve isto, cikle. Nije stvar u ukusu, stvar je da vam hrana izgleda privlačno, da nije uvijek jedno te isto.“ – ajme. Ti stvarno hranu jedeš zbog njezinog izgleda, a ne okusa????????????????????
      Ja hranu jedem zbog njezinog okusa, uopće me ne zanima kako izgleda. Ako nešto izgleda i kao govno, ako je fino, ja ću pojesti. Naribane tikvice koje izgledaju ko špagete neću pojesti, jer imaju okus: ko tikvice!
      Dok čitam te tvoje prodike oko tog kako je super jesti zdravo jer si onda zdrav – na pamet mi pada pitanje: a zašto se mršavi ljudi ne moraju zdravo hraniti??? Moji prijatelji trpaju u sebe (kako rekoh idemo i picerije, slastičarne… i više puta tjedno), ja stalno čekam da se oni počnu debljati ili da se barem razbole od nečega. Evo, kod nekih čekam to i više od 6 godina (koliko ja već gladujem pod 2016.), a oni nikako da se razbole! Dakle, oni jednostavno imaju sreće, dobre gene ili što ja znam koji kurac imaju… A ja nemam sreće, pa zato moram gladovati na zdarvoj hrani jer ću onda biti zdaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaava.
      Krasno.

      Izbriši
  12. Vidim da je članak poprilično star pa se nadam da ste dosad potražili pomoć stručne osobe. Toliko frustracija na jednom mjestu zaista je smrtonosno i za Vas i za one oko Vas (ako ih ima).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pisala sam već da sam bila kod psihijatra te u psihološkom savjetovalištu https://zdravoineukusno.blogspot.com/2017/04/kako-vama-mrsavost-rjesava-probleme.html

      Izbriši
  13. :-)) baš jedem karbonaru od pašte od tikvica. Imala sam i ja 100-tinjak ali ja se nisam dobro osječala. Ako se ti dobro osječaš ok. Meni je dobro 5 min poslije škroba i onda lovim tih pet minuta svakih pet minuta do 120 kg ;-) - ako si dobra sa engleskim imaš na netu videa od Marise Peer mislim da bi ti njen pristup olakšao život. Pozz

    OdgovoriIzbriši
  14. To što ti jedeš, to nije pašta, to su naribane tikvice. Ja nisam nikad lovila te neke dobre osjećaje od 5 min.(?), ja sam uživala kuhati, peći, isprobavati recepte, pisati blog i jesti ukusnu hranu.

    Ima po netu svega, nemam potrebu dane provoditi na internetu.

    OdgovoriIzbriši
  15. Dobila sad za Božić spiralizator. Željela ga prije dvije godine, a u međuvremenu shvatila da mi to ne treba i ok. Moj muž kasno pali pa mi sad to kupio, ono wtf? Sad ti je tek došlo do mozga ono što sam pričala prije dvije godine? Ok, nevermind, idemo dalje. Tražim ja po netu o tom sranju i naletim na tvoju propovijed.
    I pitam se, zašto jednostavno ne jedeš ono što voliš u malim količinama? Btw. 1300 kalorija nije normalno i dovoljno za dnevno funkcioniranje. Bar ne na duže staze, nakon nekog vremena popizdiš.
    Prošla sam svakakve dijete, napatila se sa svim i svačim, skinula kile i bila živčana ko kak su mali cucki živčani. Sad jedem sve, jer volim jesti sve i junk i to tvoje sve omraženo. Obožavam brokulu i tikvice i obožavam hamburgere. Po pitanju hamburgera sam kao onaj lik iz Popaja koji živi za njih.
    Uglavnom, jedem sve i ne debljam se, moja kilaža stoji. Da moram mršaviti, to bi već bio drugi par opanaka.
    Moja poanta je - kad te uhvati ovo tvoje da odeš par mjeseci na uživanje u svemu tome što voliš i odmoriš se od svega što ne voliš, daj probaj jesti manje toga da ti kilaža ostane na mjestu. A ne si svaki put napraviš medvjeđu uslugu i vratiš što si skinula i onda opet ispočetka, kao Sizif si.
    Moguće je jesti te sve gluposti i biti na istoj kilaži, ali jbg moraš bit tu malo karakter i smanjit količinu. Ako treba prvi dan se nakljukaj da više gledat ne možeš, ali dalje onda postupno smanjuj. Samo ostani na istom. Onda kad kreneš u novi krug patnje, imat ćeš svjetlo na kraju tunela kojem se možeš veseliti. Skini još kila, a onda se počasti, bez vraćanja istih. Pozdrav od kita na plaži (btw. tako je to izgledalo ovo ljeto kad sam se sa 1,5 god. kćeri kupala na moru - ona mala ribica a kraj nje orka od 121kg) ��

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Već mi se neda to, po ne znam koji put objašnjavati, ali evo: i kad sam na toj tzv. zdravoj hrani, ali se ne držim 1300 kalorija, nego npr. umjesto dozvoljenih 60 g mesa ja pojedem 100 g ili umjesto 200 g povrća po obroku, ja pojedem 300 – ja odmah dobijem kilu. Ako nekoliko dana za redom pojedem tu veću količinu mesa i povrća (bez slastica i masnog!!!; tj., jedem ono što mi je dopušteno na toj dijeti, ali u većim količinama, nego što smijem) te prijeđem dopuštenih 1300 kalorija – ja tjedno mogu dobiti i po 2-3 kile (ovisno o tome koliko „pretjerujem“ s količinama te tzv. zdrave hrane). Isprobala sam to u više navrata i pisala sam već o tome svemu (npr. https://zdravoineukusno.blogspot.com/2018/02/od-zdrave-hrane-se-ne-mrsavi.html; u tom tekstu opisala sam da sam u mjesec dana dobila 2 kile na zdravoj prehrani; to i nije puno, jer sam imala već iskustava da sam u samo jednom tjednu dobila 2-3 kile na tzv. zdravoj hrani) .

      Ne znam kako funkcionirate vi, koji tvrdite, da je moguće ostati na istoj težini čak i ako uživaš u hrani koju voliš – samo trebaš jesti hranu koju voliš u malim porcijama.

      Budući da se ja debljam i od tzv. zdrave hrane čim prijeđem 1300 kalorija, zaista mi nije jasno kakve bih onda porcije hrane kakvu volim smjela jesti. To je valjda ono: jedan griz hamburgera, jedan griz pizze (eventualno, ako je pizza rađena s onom odurnom korom od cvjetače i sl., onda smijem valjda(???) pojesti 2 griza te pizze), 2 griza integralnog kruha (ako je bijeli kruh u pitanju, onda samo 1 griz i sl.)… Ja bih stvarno hranu trebala mjeriti u tim „grizovima“ da se ne bih debljala. To mi se ne čini ni financijsku smisleno, il da ga radim doma il da ga kupim: ako pojedem 1 griz hamburgera, što da ostatak bacim, ili zamrznem pa da ga jedem sljedećih nekoliko mjeseci, griz po griz???

      Ja nemam fakat zaista ali apsolutno ama baš nikakvu namjeru jesti jedan zalogaj hamburgera ili jednu čajnu žličicu kolača i sl. po obroku. Blago tebi kad ti to možeš.

      Izbriši
  16. Ebote, ako se hranis zdravo, a debljaš se, znači da se ebeno ne krećeš. Jedi ti masni junk, al onda malo protrči.... Samo me zanima koja ti je dijagnoza da moraš na dijetu!? Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispričavam se što nisam prije odgovorila, ali bila mi je puna kapa komentara i neko vrijeme jednostavno uopće nisam gledala što je tko nadrobio u komentarima.

      Fascinantni ste mi vi s tim vašim „umanjivanjima“. Pisala sam već o tome u tekstu Sindrom malog paženja (https://zdravoineukusno.blogspot.com/2016/06/sindrom-malog-pazenja.html). To je ono kad je netko na dijeti, jede jedva 500 kalorija dnevno, a vježba valjda 10 sati dnevno – i naravno da onda mršavi; al kad netko tu osobu pita za to njezino mršavljenje, onda neće reći koliko ja zapravo na dijetama i koliko se mrcvari vježbajući svaki dan, neko kaže: „Ja sam samo malo pripazila/pripazio na prehranu“. Tako i ovo tvoje „malo potrči“, pretpostavljam da to tebi znači da bih trebala trčati 5 km svaki dan, ili koliko, čak više od 5 km???

      Sjećam se kad sam s rođakinjom išla na more (prije 20ak godina), još nismo bili izašli iz Zagreba i njezin mali klinac (ne znam koliko je godina imao) pita: „Jel ima još puno?“ Ona odgovora: „Nema, brzo smo tamo“. Sve super, samo: išli smo u jebeni ZADAR!!! Jel ona zna koliko ima od Zagreba do Zadra??? Ok, da, zna ona to, ali s djecom se razgovara na način da se sve umanjuje. Ja nisma malo dijete. Meni idu na živce odrasli ljudi koji tako razgovaraju s odraslima. Ne trebaš ti meni umanjivati „malo potrči“, nego otvoreno napiši: Trebaš trčati 5 km (ili koliko???) svaki dan. Ne razumijem zašto vi patite od te potrebe za umanjivanjem.

      Ja naravno polazim od pretpostavke da ti svaki dan pretrčiš barem 5 km. Ispričavam se ako si sad uvrijeđen što ja pretpostavljam da ti trčiš „samo 5“ km svaki dan, jer moguće je da ti trčiš i 50 km svaki dan. I ti si onda, jadan, nadrapao, ako svaki dan moraš toliko trčati da bi bio mršav. Meni su fascinantne moje poznanice, rođakinje, kolegice, prijateljice… koje svaki dan trpaju sve u sebe i non stop su mršave, a u životu vježbale nisu. Nisu one ko manekenke, nisu utegnute, baš sam pisala o ovoj jednoj kojoj škemba visi preko pičke (https://zdravoineukusno.blogspot.com/2019/11/muka-se-nastavlja.html). Ok, nema ravan trbuh, visi joj škemba, ima celulit, visi joj koža na rukama pod pazuhima, al kako je ona mršava, ona ima taaaaaanke ruke i noge, a non stop jede. Kad kažem da trpa u sebe, to ne znači da natrpa 3 kile jabuka i 5 kila salate: ona pojede 5 komada pohanog uz to 2-3 porcije pommes fritesa i 5-6 šnita kruha, majonezu… – i to joj je samo jedan obrok, a jede po 7 puta dnevno!

      A što se tiče te tvoje „dobronamjerne preporuke: malo potrči“: ja stojim na poslu 8 sati (ok sad ne radim tijekom epidemije corona virusa i svejedno mi nije palo na pamet da se bavim sportom), uz to provedem ukupno 3 sata u putovanju na posao (sat i pol u svakom smjeru) i to stojim u busu, tramvaju i vlaku jer u vrijeme kad ja idem na posao ili s posla, nema mjesta za sjesti. Dakle kad dođem doma krepana (nakon 8 sati stajanja na poslu i 3 sata u prijevozu): MENI NE PADA NA PAMET DA JOŠ I TRČIM ILI VJEŽBAM.

      Osim toga, pisala sam već u jednom tekstu da ja funkcioniram na način da uz sve probleme koje mi život nametne, toleriram samo jednu odurnu stvar koju si sama nametnem (https://zdravoineukusno.blogspot.com/2016/11/kako-sam-zahvaljujuci-zdravoj-prehrani.html ) . U ovom slučaju ta jedna odurna stvar je dijeta. Da još uz to i vježbam, to bi bila druga odurna stvar u mom životu.
      Dakle, dijeta je sama po sebi odurna; a ja da si onda uz dijetu natovarim još i odurno vježbanje??? Ma što je tebi??? To nema šanse!!!

      Izbriši
    2. NASTAVAK ODGOVORA Anonimnom od 2. ožujka (nije cijeli odgovor mogao biti objavljen, bilo je previše znakova)

      A što se tiče ideje da ne budem na dijeti, nego da jedem „masni junk“, pa da „malo potrčim“: prije 20ak godina išla sam oko mjesec dana u teretanu: 3 puta tjedno po 60 min. Tada nisam znala kako to funkcionira, pa sam mislila (a misliti je drek znati), da ako vježbam, onda mogu sve jesti. Moš mislit. U tih mjesec dana zdebljala sam se 3 kile. Nisam mogla hlače zakopčati, bilo je očito da ako tako nastavim vježbati i jesti, neću imati što obući, pa sam odustala od teretane. Nisu svi ljudi isti: čula sam da neki tvrde da oni idu u teretanu ili trče itd. i da zato mogu sve jesti. Mene su 3 kile koje sam dobila u mjesec dana dok sam išla u teretanu uvjerile da kod mene to tako ne funkcionira.
      Neki poput mene, jednostavno stalno moraju gladovati, pardooooooooooooooooon, zdravo se hraniti.

      A što se dijagnoze tiče, da ne bi bilo da nešto izmišljam, evo prepisat ću sve što piše: Upućena zbog debljine. Oligomenoreja, ciklusi samo uz Duphaston zadnjih 6 mjeseci. Nema akne. Zadnje 2-3 godine dobila 20 kila. TT 105 TV 168 ITM 37 OS 129 svijetle strije, bez evidentnih znakova hiperkortizolizma. TSH 4,739 mIU/L, FT-4 18.4 pmol/L FT-3 4.9 pmol/L FSH 5, LH 2.3 prolaktin 333 estradiol 45.7 TSH 4.11
      To je bila prva dijagnoza, a budući da vrijednosti i dalje nisu kakve oni hoće, i dalje od mene očekuju da gladujem, pardooooooooooooooooon da se zdravo hranim. Rekla mi je ta doktorica da ću do kraja života trebati biti na dijeti.

      Izbriši
  17. Odgovori
    1. Ja uopće ne volim meso i izbjegavam ga. Volim povrće pripremljeno na nezdrav način: prženo, masno itd. te proizvode od bijelog pšeničnog brašna.

      Izbriši