Zadnjih godina odnekud se masovno pojavljuju ljudi (žene)
kojima je problem ljeti uključiti štednjak ili pećnicu kad treba pripremiti hranu. Ne znam otkad je točno taj stav postao moderan i popularan, prije 20ak godina ljeti se normalno sve kuhalo i peklo, al´ danas je
to nezamislivo. A ja nikako ne shvaćam zašto. Stalno se u hrvatskom tisku, na blogovima, internetskim portalima,… pojavljuju
članci i recepti s bombastičnim naslovima, npr. „jela bez pećnice i
štednjaka“. A ja nikako da skužim foru. Zašto se tijekom ljeta „ne smije“ upotrebljavati
pećnica i štednjak??? Navodno je razlog „vrućina“. Pa konačno je ljeto(!!!), naravno da je
vruće, ali ja ne vidim razlog da zbog vrućine ne bih pripremala hranu na
štednjaku i u pećnici. Izbjegavanje upotrebe štednjaka i pećnice ljeti meni je jednako nebulozno kao i tvrdnja da vrućina stvara osjećaj sitosti. Ma da svi se ljeti osjećaju sito(!), o tome sam već pisala.
Ja sam ljeti uvijek normalno, svaki dan, kuhala i pekla. Zapravo,
ljeti sam puno više kuhala i pekla jer
sam imala više vremena, nego zimi. Voljela sam isprobavati recepte, zanimalo me
kakovog je nešto okusa, a i veselila sam se eksperimentiranju, nije mi jasno
zašto je mene ljetna vrućina trebala spriječiti u tome. Nisam isprobavala one
neke „ljetne“ receptiće za tzv. laganu hranu – takva hrana mi se nikad nije
sviđala! Uvijek sam voljela tešku, masnu, kaloričnu, zasitnu,... hranu. Ljeti sam npr. satima kuhala grah (obožavam grah!!!). I da, imam
ekspres lonac, ali meni se ne sviđa okus hrane kad je napravljena u tome. Grah
sam kuhala u najnormalnijem loncu, uz to sam obavezno nešto pekla u pećnici,
npr. zapečeno povrće s puuuuuuuno masnog sira i kiselog vrhnja ili neka peciva ili pogaču (od bijelog
brašna; raženo i integralno mi se uvijek gadilo!). I ne, nije mi bio problem
ljeti mijesiti dizano tijesto – ne znam zašto je to drugima problem! Ja sam fakat jednostavno preglupa da shvatim zašto je mene
vrućina trebala spriječiti u tome. Dan-danas
mi nije jasno zašto ljudi tako masovno izbjegavaju uključivati pećnicu i
štednjak ljeti, kao da će baš doslovno, u punom smislu riječi - umrijeti (od vrućine). To je nemoguće - u Hrvatskoj nikad nije tako vruće! Znam o čemu govorim: već sam rekla da sam ja uvijek ljeti najnormalnije, par sati dnevno, imala uključen štednjak i pećnicu - i nisam umrla. I ne, nemam klimu. Nemam ni perilicu suđa, uvijek sve perem ručno (da, ja sama perem sve suđe, ne pere ga nitko drugi.).
Radi li se kod spomenutih ljudi koji uporno i tvrdoglavo odbijaju uključiti štednjak i pećnicu ljeti o lijenosti? Znam da ima ljudi koji ne vole kuhati, ali da su baš toliko
lijeni kuhati (ljeti) da radije jedu sirove salatice i sve te ostale, termički
minimalno obrađene, zdrave splačine - to mi je van pameti. Jednostavno ne
shvaćam u čemu je njihov problem.
Ok, ove godine kad ja
smijem jesti samo zdrave splačine (jer me liječnici drže na tom zdravom
gladovanju) – prvi put nisu pećnica i štednjak uključeni svaki dan – što da
kuham i pečem kad ne smijem jesti ništa
od onog što volim. Ali meni jako fali
pripremanje i jedenje ukusne, masne, kalorične, teške, zasitne, slatke i slane hrane od
bijelog brašna i bijelog šećera te
isprobavanje zanimljivih ukusnih, nezdravih recepata.
Prijašnjih godina tijekom ljeta svaki tjedan (ili čak dva
puta tjedno!) napravila sam kolač od sezonskog voća iz bakinog i djedovog vrta/voćnjaka. Kombinirala sam različite recepte koje sam već isprobala ili sam
isprobavala nove i zaista sam uživala u tome. Ove godine nisam napravila
nikakav kolač. Zašto da radim kolače kad ih ne smijem jesti.
Da, „pijem“ to voće u onim ogavnim smutijima. Tužno je to:
pijem odurni sokić i pritom si mislim koliko bih jako voljela napraviti i pojesti
kolač.
Ne razumijem zašto je moj život ovakav. Zašto sam kažnjena
jedenjem zdravih splačina? Jedino što me tješi je činjenica da - kad umrem neću
morati biti na dijeti.
Sve slike preuzete su s interneta.
Nema komentara:
Objavi komentar